Havuz Suyu Nasıl Temizlenir?

24-11-2020 17:36
Havuz Suyu Nasıl Temizlenir?

Havuz Suyu Nasıl Temizliği Nasıl Yapılır?


Günümüzde kullanımı ve görünümü ile özel veya genel çok geniş alanda tercih edilen havuzların bakımı ve temizliği, çok önemli bir konudur. Özellikle çevre ve insan sağlığı açısından bu işlemlerin düzenli ve yüksek kalite standartlarında yapılması gerekir.

Havuz suyu beklemesinin yanı sıra dış etmenler sebebiyle de çok çabuk kirlenir. Kirlenmiş havuz suyu görünüm ve sağlık açısından sorunlara neden olur. Bu problemlerin ortaya çıkmaması için havuzun suyunun periyodik olarak temizlenmesi gerekir.

Havuz suyunun temizlenmesi filtreler vasıtasıyla yapılır. Havuzdan gelen su, borularla denge tankına gelir. Denge tanklarının genellikle üstleri açıktır. Bazen kapalı olsa da, bu tankların üstünün açık olması kullanımda avantaj sağlar. Üstü açık denge tanklarının içine ilacı atmak ve suyu izlemek açısından yararlıdır. Motorlar vasıtası ile çekilen sular borularla filtreleme sistemine taşınır. Filtreme sisteminin içerisinde yer alan kumlar, sudaki zararlı bakteriler ve kirlerden arındırılarak yeniden havuza geri iletilir.

Havuz Suyu Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?


Havuzların suyunun değiştirilmesi zor bir işlemdir. Özellikle de bu 2 veya 3 bin tonluk havuzlarda yapılması mümkün olmaz. Bu sebeple de havuzun ve suyunun periyodik bakımları ile havuz suyu değiştirilmeden temizliği ve hijyeni sağlanır. Havuz bakım ve temizlikleri belli periyotlara göre yapılır.

Havuzlarda her gün içerisine düşen parçalar kepçe vasıtası ile alınmalıdır. Hem dışı hem de etrafı temizlenmelidir. Ayrıca havuz skimmerlerin de günlük olarak temizlenmesi önemlidir. Haftalık olarak da havuzun duvar ve tabanları temizlenmelidir. Havuzun çizgi kısmında olabilecek kalsiyum kalıntıları temizlenmelidir. Havuzun kimyasal ve pH değerleri sürekli kontrol edilmeli ve eğer kullan at filtrelere sahip ise havuzun filtrelerini de aylık olarak değiştirmek gerekir.

Havuz temizliğinde bazı noktalara dikkat edildiğinde istenilen kaliteli görünüm ve hijyen kolaylıkla sağlanabilir.

Havuz Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?


Havuzlar her zaman eğlencenin merkezi olmuştur. Ama temizliği ve bakımı doğru yapılmadığında kötü görünüm kadar insan ve çevre sağlığı açısından da istenmeyen durumlara neden olabilir. Ayrıca havuzun temizliğinde fazla kimyasal kullanılması da problemlere yol açar. Bu sebeple temizliğinde profesyonel yardım alınması sorunların elimine edilmesi açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Havuz suyunda bulunan magnezyum ve kalsiyum iyonları kireçlenme ve bir süre sonra da yosunlaşma yapacaktır. Bunların olmaması açısından günlük, haftalık ve aylık temizliklere dikkat edilmelidir. Havuz suyunu dezenfekte eden klor ya da ozon gibi maddeler suyu tek başına temizlemez. Temizliği için aynı zamanda düzenli olarak filtreden geçirilmelidir.

Suyun berrak olması temiz olmasının önemli bir göstergesidir. Kimyasallar ve filtreler buna yardımcı olsa da havuz taban ve duvarlarının da temizlenmesi gerekir. Günümüzde havuz temizlik robotları havuzların boşaltılmadan bu yüzeylerinin detaylı şekilde temizlenmesini sağlar.

Havuz filtreleri de çok önemli bir görev ifa ederler. Bu sebeple havuzun boyutuna ve havuzu kullanan kişi sayısına göre, yoğun kullanımlarda günde 2 defa diğer zamanlarda ise bir defa kontrol edilmeli ve ters yıkama yapılmalıdır. Havuz devir daim pompası içerisinde bulunan kıl tutucu da haftada 2 defa boşaltılmalıdır. Havuz suyunun pH değeri 7,2 ila 7,8 arasında olmalıdır. Düşük pH değeri bakterilerin çoğalma riskini artıracaktır. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.