Havuz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

19-10-2021 16:11
Havuz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Havuz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Havuz, dekorasyon veya yüzme amacıyla kullanılan, dip ve duvar kısmı sert nitelikli maddeler ile sıvanan, içi su dolu çukurdur. Eğlence, sağlık ve spor amaçlı kullanılan yüzme havuzları, son yıllarda yoğun ilgi görür. Gelişen yaşam standartları, sahil ve denizlere olan ulaşım zorluğu ve dinlenme ihtiyaçları havuzlara olan ilginin artmasına neden olur. Şehir içi veya şehir dışı lokasyonlara yapılan havuzlar hem ulaşım, hem de eğlence bakımından tatminkardır. 

Yaşamın gündelik koşuşturmalarına kısa bir mola vermek için ideal olan yüzme havuzlarının bazıları yılın dört mevsimi de kullanılabilir özelliklere sahiptir. Havuzların büyük çoğunluğu birçok kişinin kullanımına açık olduğu için temizliğinden ve dezenfeksiyonundan emin olunan havuzları tercih etmek önemlidir. Aksi takdirde havuz suyundan çeşitli bulaşıcı hastalıklara yakalanmak mümkündür. 

Bir havuzun düzenli olarak temizlenmesi ve rutin bakımlarının gerçekleştirilmesi, havuzu güvenle kullanılabilir hale getirir. Virütik, organik ve inorganik kirlerin bertaraf edilmesi ancak tuz klor jeneratörü ile mümkündür. Bunun yanı sıra dezenfeksiyon için kullanılan havuz kimyasalları da havuzun hijyeni için son derece önemlidir. 

Keyifli zamanlar geçirmek için tercih edilen havuzlardan mikrop kapmamak için havuz dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Yapı ve kullanım amacına göre havuzların birden fazla çeşidi bulunur. Havuz çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Olimpik yüzme havuzları
  • Açık - kapalı yüzme havuzları
  • Termal havuzlar
  • Terapi havuzları
  • Soğuk su havuzları
  • Su oyunları havuzları
  • Atlama havuzları
  • Eğlence havuzları
  • Ayak yıkama havuzları
  • Süs havuzları

En Çok Kullanılan Havuz Çeşitleri

Havuz deyince akla ilk gelenler, genellikle eğlenceli aktivitelerdir. Bu nedenle eğlenceli aktivitelere olanak sağlayan havuzlar daha çok tercih edilir. Yüzme keyfini doyasıya yaşama imkânı sunan havuz çeşitleri ve özellikleri şunlardır:

Açık Yüzme Havuzları

Spor ve eğlenceli aktiviteler için ideal olan açık yüzme havuzları daha çok bahar ve yaz aylarında tercih edilir. Havuz lambaları ile aydınlatılan havuzlarda gece, ısıtma sistemi bulunan açık havuzlarda kış aylarında da yüzmek mümkündür. Açık yüzme havuzlarının derinlikleri değişkenlik gösterir. 0,30 ile 1,80 metre arası derinliğe sahip olan havuzlar iyi derecede yüzme bilen herkes için idealdir. Açık havuzlarda merdiven, can simidi ve ip gibi havuz ekipmanları bulundurmak zorunludur. Büyük kalabalıklara hizmet veren havuzlarda cankurtaran zorunluluğu da bulunur.

Eğlence Havuzları

Su kaydırakları, dalga havuzları, su üstü eğlence makineleri ve su kaydırakları ile popüler olan eğlence havuzları, Aquapark olarak adlandırılır. Özellikle çocukların ve gençlerin yoğun ilgisini gören bu eğlence havuzları daha çok yaz mevsimi için idealdir.  

Olimpik ve Yarı Olimpik Yüzme Havuzları

Antrenman ve müsabaka amaçlı tasarlanan olimpik ve yarı olimpik havuzlar FINA standartlarına sahiptir. Bu standartlar dünyanın her yerinde aynıdır. 2,5 metre kulvar genişliğine sahip olan bu havuzların en, boy ve derinlikleri farklıdır. Kulvarlarının sayısı 10 olan olimpik havuzların enleri 25, boyları 50 ve derinlikleri ise 5 metredir. 5 kulvarı bulunan yarı olimpik havuzların ise eni 12,5, boyu 25, derinliği ise 2 metredir. Profesyonel ve amatör yüzücüler için ideal olan bu havuzlar genellikle herkesin kullanımına açıktır. 

Skimmerli Havuz Ne Demektir?

Skimmer, havuza düşen yabancı cisimleri toplamaya yarayan bir cihazdır. Bu cihaz tarafından temizlenen havuzlara skimmerli havuz denir. Havuz suyunu ve yüzeyini kirleten bu yabancı cisimlerin havuz ağı yerine daha profesyonel bir şekilde toplanmasını sağlar. Bu cihaz el emeği gerektirmez. Gözetime veya manuel kullanıma gerek duymadan havuz yüzeyini temizleyen bu cihazlar daha çok az kullanıcılı havuzlarda tercih edilir.

Skimmerli havuzlar, taşmalı havuzlara göre daha ekonomiktir. Prefabrik havuzlar daha çok skimmerli olarak tasarlanır. Bu havuzlar çok kalabalık gruplara hizmet vermek için uygun değildir. Kalabalık gruplara hizmet veren havuzların taşmalı sistem kullanması faydalıdır. 

Pratik temizlik sağlayan skimmerin kullanıldığı prefabrik havuzlarda filtrasyon sistemi doğrudan bulunur. Bu havuzların da diğer havuzlar gibi düzenli olarak dezenfeksiyon edilmesi önemlidir. Yüzme havuzlarında hijyenden sadece havuz yönetimi değil, kullanıcılar da sorumludur. Bu nedenle havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra duş almak, havuzda bone kullanmak ve havuza yabancı maddeler atmamak önemlidir. Bunun yanı sıra açık yarası veya deri enfeksiyonu bulunan kişilerin havuza girmemesi son derece önemlidir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.