Yarı Olimpik Havuz Ölçüleri Nelerdir?

09-11-2021 16:01
Yarı Olimpik Havuz Ölçüleri Nelerdir?

Yarı Olimpik Havuz Ölçüleri Nelerdir?

Yüzme, vücudun tüm bölümlerini çalıştıran bir egzersizdir ve yaralanma veya sakatlanma riski de diğer spor dallarına göre fazlasıyla düşüktür.

Günümüzde sayıları bir hayli artan havuzlar sayesinde yılın her mevsiminde ve her gününde yüzmek mümkün olur. 

Yüzme, her yaş için ideal bir egzersizdir. Vücuttaki tüm kasları çalıştıran bu egzersizi düzenli olarak yapmak son derece faydalıdır. Mevsim ve hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda yüzme için deniz tercih edilse de havuzda yüzmenin keyfi bir başkadır.

Dalgasız, yosunsuz, tuzsuz ve kumsuz yüzme keyfi ancak havuzda mümkündür. 

Yüzme keyfini doyasıya yaşamak için yarı olimpik havuzları tercih edebilirsiniz.

İdeal su sıcaklığı, uzunluğu ve geniş kulvarları sayesinde yarı olimpik havuz, maksimum seviyede bir yüzme ortamı sunar.

Bir kez deneyimledikten sonra vazgeçemeyeceğiniz yarı olimpik havuz ölçüleri şu şekildedir:

Boy- 25 metre ve en - 12,5 metredir.

Derinlik 2 metredir.

Kulvar sayısı 5 ve kulvar genişliği ise 2,5 metredir.

Havuz suyu sıcaklığı 25 derecedir.

Yarı olimpik yüzme havuzu ve olimpik yüzme havuzunun ölçüleri Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) tarafından belirlenir. FINA, uluslararası yüzme müsabakalarını düzenleyen yetkili kuruluştur. İsviçre-Lozan merkezli kuruluşun düzenlediği yarışma dalları; yüzme, senkronize yüzme, su polosu, yüksek atlama, açık su, dalma ve ustalardır.

Yarı olimpik yüzme havuzlarının dezenfeksiyonu havuz kimyasalları ile sağlanır. Bu kimyasallar sayesinde havuzlar, çevresel faktörlerden kaynaklanan bakterilerden ve mikroplardan temizlenir. 

 

Yarı Olimpik Havuz Kulvar Genişliği Neden Önemlidir?

Yarı olimpik havuzların temel amacı; yüzme sporu ile profesyonel olarak ilgilenen yüzücülerin ideal bir şekilde antrenman yapabilmesi ve yarışmaların düzenlenmesidir. Kısa kulvar yüzme havuzu adıyla da bilinen bu havuzların hem açık hem de kapalı olanları mevcuttur.

Olimpik ve yarı olimpik havuzların boy, en ve derinlik ölçüleri farklılık gösterse de kulvar genişliği her iki havuzda da 2,5 metredir. Çünkü bu genişlik, yüzücülerin rahat hareket etmesini sağlayan ideal ölçüdür.

Yarı olimpik havuzlarda, klasik havuzlardan farklı olarak çeşitli aksesuarlar vardır.

Antrenmanlar ve yarışmalar için havuzu elverişli hale getiren aksesuarlar arasında; atlama platformları, işaret bayrakları, seperatör ve havuz lambaları bulunur. 

FINA standartlarının sağlandığı yarı olimpik yüzme havuzlarında bulunan her araç veya aksesuar en ince ayrıntısına kadar değerlendirilir. Bu detaylar, sporcuların en iyi şekilde performans göstermesine yardımcı olacak niteliktedir.

Su sıcaklığı, eğim derecesi, duvar derinliği, başlangıç platformu yüksekliği ve başlangıç platformu alanı bile standartlar çerçevesinde düzenlenir. 

Yarı olimpik havuzlarda kulvar halatları 0,15 m çapındadır. 0,8 metreye kadar duvar derinliği bulunan yarı olimpik havuzların duvarları kaymaz yapıdadır.

Her köşesi ince hesaplarla düzenlenen yarı olimpik yüzme havuzlarında havuz ekipmanları eksiksizdir. Yüzmek ve antrenman yapmak için son derece ideal olan yarı olimpik yüzme havuzlarını siz de tercih edebilirsiniz. 

 

Yarı Olimpik Havuz Maliyeti Ne Kadardır?

FINA standartlarına uygun şekilde tasarlanan yarı olimpik yüzme havuzları herkese açıktır.

Standartlara bağlı kalması zorunlu olan bu havuzlar diğer birçok havuza göre daha nitelikli ve daha hijyeniktir. Bakımı, temizliği ve kontrolleri düzenli yapılmayan havuzlar ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu bakımdan yarı olimpik yüzme havuzları güvenlidir.

Yarı olimpik yüzme havuzları yaklaşık olarak 625 ton yani 625.000 metreküp su alır. 

Suyun temizliği ve havuzun diğer önemli detayları sürekli kontrol altındadır.

Zararlı bakteri ve virüslere karşı tuz klor jeneratörleri ile dezenfeksiyonu sağlanan yarı olimpik havuzlarda gönül rahatlığı ile yüzebilirsiniz.

Hem profesyonel hem de amatör yüzücülere açık olan yarı olimpik yüzme havuzunun maliyeti, birçok faktöre göre hesaplanır. Bu faktörlerin değişiklik göstermesi durumunda maliyet fiyatları da değişir.

Yarı olimpik yüzme havuzu maliyeti hesaplanırken aşağıda faktörler dikkate alınır:

Yarı olimpik yüzme havuzunun projelendirmesi,

Havuzun alanı,

Yarı olimpik havuzun inşası için gerekli olan izinler,

Alan hafriyatı,

Yarı olimpik yüzme havuzunun inşaatı sırasında kullanılacak malzemeler,

Yarı olimpik havuzun açık veya kapalı olma durumu,

Yarı olimpik yüzme havuzunun suyu ve gerekli olan standartların devamlılığını sağlamak amacıyla kullanılan kimyasallar,

FINA standartlarının belirlediği havuz suyu sıcaklığını sağlamak için gereken ısıtma sistemi,

Müsabaka ve antrenmanlarda kullanılması gereken havuz aksesuarları,

Işıklandırma,

Yarı olimpik havuzun temizlik ve hijyen sistemi, şeklindedir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.