Sauna Nedir? Kullanımı Nasıl Olmalı?

19-10-2021 15:16
Sauna Nedir? Kullanımı Nasıl Olmalı?

Sauna Nedir? Kullanımı Nasıl Olmalı?

Sauna, içi ahşaptan dekore edilmiş, sıcak hava banyosudur.

Pasif haldeyken terleme imkânı sunan saunada, kuru ve sıcak hava bulunur. Saunalarda nem oranı düşük seviyelerde olduğu için buradaki sıcak havaya dayanmak kolaydır. 

Saunanın sıcak ortamının genellikle nemli olduğu düşünülür. Bu önyargı nedeniyle birçok kişi sauna ve saunaya gitmek fikrine olumlu bakmaz. Çünkü yoğun nem, solunum güçlüklerine yol açar. Oysaki havalandırması uygun koşullarda tasarlanan saunalarda nem oranı, %5 ile %10 seviyesindedir. Gayet düşük olan bu nem oranı sayesinde bunalmadan terlemek mümkündür.

Oturarak veya uzanarak terlemek, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Toksinlerin atılması hem bedensel hem de ruhsal rahatlık sağlar. Bu nedenle sağlığına ve bakımına özen gösteren kişiler, düzenli olarak saunaya gitmeyi tercih eder. 

Fin hamamı şeklinde de adlandırılan saunalarda cildin gözenekleri açılırken, vücut ölü hücrelerden ve toksinlerden arınır. Sauna kullanımın ideal süresi 15 dakikadır. Saunadan çıktıktan sonra açılan gözeneklerin kapanması için soğuk duş almak tavsiye edilir.

Hatta duştan sonra havuz robotları ile temizlenen hijyenik havuzlara da girilebilir.

Sauna kullanımı, kişilerin tercihlerine göre değişiklik gösterir. Bazı kişiler her gün, bazıları ise haftada bir kez veya birkaç kez sauna kullanmayı tercih eder.

Sauna kullanım günlerine göre maksimum seans sayıları şu şekildedir:

Her gün kullanan kişiler için: Günde 2 seans,

Haftada 3 kez kullanan kişiler için: Günde 5 seans,

Haftada 1 kez kullanan kişiler için: Günde 3 seans önerilir. 

 

Sauna Nasıl Isıtılır?

Ahşap malzemelerle dekore edilen saunaları ısıtmak için sauna sobaları ve elektrikli sauna ısıtıcıları kullanılır. Sauna sobalarının üzerinde sıcak sauna taşları bulunur. Bu taşlar, ısıyı hapsettiği için ortam uzun süre sıcak kalır. Sauna taşlarının harareti yaklaşık 200 derecedir. 

Küçük ahşap odalar şeklinde tasarlanan saunaya ilk defa giden kişilerin ilk seansı uzanarak geçirmeleri tavsiye edilir. Saunada uzanmak, vücudun her bölgesine eşit sıcaklığın uygulanmasını sağlar. Bu sayede sauna banyosuna ilk kez giden kişi ortama daha kolay adapte olur.

Sauna, fiziksel ve mental rahatlama için idealdir. Terleme ile gelen rahatlama stresten uzaklaşmayı kolaylaştırır.

Çalışma koşulları yoğun stres altında geçen kişiler için sauna banyoları idealdir. Çünkü stres birçok hastalığa zemin hazırlar. Bu nedenle stresten uzaklaşmak için haftada bir kez bile olsa sauna banyosu tavsiye edilir.

Sauna kullanımı sonrasında yapılması gerekenler çok önemlidir. Bu nedenle saunadan çıktıktan sonra yapılması gereken detaylara dikkat etmek gerekir.

Saunadan sonra duş almak çok önemlidir. Yalnız daha da önemli olan suyun sıcaklığıdır. Sauna sonrası hiçbir zaman sıcak su ile duş almamak gerekir. 

Vücudun normal ısı dengesine kavuşması için mümkün olduğu kadar soğuk kullanmak önemlidir. Vücut ayaklardan başlayarak yukarı doğru soğutulmalıdır. Bu sayede vücut, normal ısı dengesine kavuşur.

Duştan sonra havuzda yüzmek de çok faydalıdır. Açılan gözeneklerin sıkılaşması ve tüm kasların çalışması için ideal olan yüzme havuzlarının havuz ekipmanları bakımından yeterli donanıma sahip olanları tercih edilebilir.  

 

Sauna Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır?

Sauna sıcaklığı genel olarak 40 derece ile 90 derece arasında olur. Ahşap odalarda çeşitli katlar mevcuttur. Bu katların sıcaklığı yukarı çıktıkça artar. Tavan yüksekliğinin harareti 100 dereceyi bulur. Saunaya ilk defa giden kişilerin, ilk seansı ilk katta ve yatarak geçirmesi önerilir. İdeal sauna sıcaklığı 75 ila 85 derece arasıdır. 

Saunadan çıktıktan sonra havuza girmek faydalıdır. İdeal bir havuzun düzenli olarak havuz pompaları ile arıtılması önemlidir.

Bunun yanı sıra havuz kimyasalları ile dezenfeksiyon işlemlerinin de yapılması gerekir.

Bu özellikleri taşıyan havuzlar temizlik bakımından güvenlidir. Bu nedenle sauna sonrası tercih edilebilir.

Saunaya girmeden önce aşağıdaki detaylara dikkat etmek önemlidir.

Sauna banyosuna girmeden önce giysilerin, takıların, aksesuarların ve kontak lenslerin çıkarılması gerekir.

Açık yara, kesik veya deri enfeksiyonu olan kişilerin sauna kullanması önerilmez.

Saunaya girmeden önce sıcak su ve sabun ile duş alıp, kurulanmak gerekir.

Saunada havlu üzerinde oturmak veya uzanmak gerekir.

Saunada 5 dakikadan az, 30 dakikadan fazla kalmamaya özen göstermek gerekir.

Saunadan çıktıktan sonra soğuk duş almak ve dinlenmek önemlidir.

Tuz kaybını telafi etmek için saunadan sonra bol su, hafif tuzlu atıştırmalıklar veya tatlı içecekler tüketilebilir.  


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.