Havuzların pH Değeri Kaç Olmalıdır?

06-04-2022 18:23
Havuzların pH Değeri Kaç Olmalıdır?
Hem sıcak yaz günlerinde açık hava havuzlarında hem de soğuk havalarda kapalı havuzlarda yüzmeyi tercih eden kişilerin sağlıklı bir deneyim edinmeleri için havuzların pH değeri büyük önem taşır. Sağlıklı ve hijyenik havuz suyunun elde edilebilmesi için çok çeşitli kimyasallarla ve yeni nesil bakım araçlarıyla dezenfekte işlemlerinin düzenli şekilde yapılması gerekir. Bu süreçte uygulanan kimyasalların oranlarına özenli davranılması gerekir. Böylece suyun pH seviyesi istenen düzeyde olabilir. 
Havuz suyunun pH seviyesinin dengeli olabilmesi için asitlik ve bazik olarak ölçümler yapılır. Elde edilen sonuçlara göre suyun sağlıklı olup olmadığı anlaşılır. Hassas ölçüm yapan cihazlarla yapılan işlemlerde pH değeri 7,0 ise nötr olur. Bu değerin üst seviyesi bazik olarak değerlendirilirken alt seviyesi asidik olarak değerlendirilir. 
Bu değerler belirlendikten sonra ideal pH seviyesi için dengeleyici asitler ve baz kimyasallar kullanılır, 7,2 pH değeri elde edilir. Bu sayede sağlıklı ve güvenli bir yüzme için ideal ortam oluşturulur. 

Havuz pH Yüksek Olursa Ne Olur?

Yüzmek için kullanılan havuzlardaki suyun pH değeri ortalama 7,2 civarında olmalıdır. Şayet bu seviye 7,6 üzerine çıkarsa çok çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Bu nedenle ideal seviyenin muhafaza edilmesine özen gösterilmesi gerekir. pH seviyesi yüksek olan havuz suyunda yüzen kişilerin karşı karşıya kalabileceği sorunların başlıcaları ise şu şekildedir:
Bu sağlıksız suda yüzen kişilerin cildinde tahriş oluşumu kaçınılmaz olur. Bu durum vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmesine neden olabilir. 
pH seviyesinin yüksek olduğu durumlarda kullanılan klor da işlevini yitirebilir. Bu durumda istenmeyen çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.
pH seviyesinin yüksek olduğu zamanlarda vakit kaybetmeden çeşitli kimyasalların uygun oranlarda kullanılarak değerin 7,2 civarına inmesi sağlanmalıdır. Yeniden düzenlenen bu değerler sayesinde havuz suyu sağlıklı ve hijyenik hale gelir. Böylece güvenli ve risksiz bir ortam elde edilir. Kullanılan havuz kimyasallarından bazıları şunlardır:
Yosun önleyiciler
Sıvı, toz ya da tablet klor
Toz ya da sıvı pH düşürücü
İyon tutucu
Çöktürücü kimyasallar
Havuz parlatıcı kimyasallar
Ayak dezenfektanı
Kış bakım kimyasalları
Filtre ve yüzey temizleyiciler
Tüm bu kimyasallar ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıldığı takdirde havuz suyunun istenen koşulları sunması sağlanır. 

Havuzda pH Düşükse Ne Yapmalı?

Bazı durumlarda ise havuz suyunun pH seviyesi 7,0'nin altında olur. Bu durum suyu asidik hale getirir, böylece suyun korozif özelliğinin yükselmesi sorunu ortaya çıkar ve artmasına sebep olur. Bu nedenle pH düşük olduğunda sıvı veya toz halde bulunan pH yükselticilerden kullanmanız gerekir. 
Havuz sularında ideal pH seviyesini elde etmek oldukça önemlidir. Bu kimyasalların kullanımı düşünülenin aksine insan sağlığı için yararlıdır. Önemli olan hangi kimyasalın ne zaman hangi miktarda kullanılacağına özen gösterilmesidir. Böylece;
Su içerisinde bulunan çeşitli mikroorganizmaları yok edilir. Böylece bakteri, virüs gibi unsurların yayılması önlenir.
Su değerleri ideal düzeyde tutularak kaliteli ve güvenli bir alan oluşturulur.
İnsana ve çevreye karşı minimum zararla su kalitesi üst seviyelere çıkarılır.
Asit oranları ideal seviyede muhafaza edilerek cilt tahrişinin önüne geçilir.
Kireçlenme sorunlarına neden olan bazik oluşumundan kaçınılır.
Bu nedenle havuz suyu pH değerinin 7,2 ile 7,8 arasında olmasına dikkat edilmesi gerekir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.