Havuzlarda Neden Yosun Oluşur?

14-12-2022 23:25
Havuzlarda Neden Yosun Oluşur?

Havuzlarda sıklıkla yaşanan yosun problemi sudaki organik kirlilikten kaynaklanır. Organik kirliliklerin havuz suyundan ayrılması gerekmektedir. Organik kirlilikler çevreden, insandan ya da kullanım sonucu gelen kirlilikler olabilir. Kimyasal ve fiziksel yöntemler kullanılarak organik kirlilik sudan ayrılmalıdır. Havuzun bakımının doğru şekilde yapılmaması yosun sorununa neden olur. 

Havuzlarda kimyasal ve fiziksel kirlilikler çeşitli nedenlerle oluşur. Ayrıca kimyasalların dengesiz kullanımı da kimyasal kirliliğe yol açar. Siyanürik asit kloru tutan bir kimyasaldır. Fazla olduğu durumlarda yosunlanmaya neden olur. Havuzlarda doğru bakım yapılmadığında, kimyasallar yanlış kullanıldığında yosun oluşumu çok hızlı ve fazla şekilde meydana gelir.

havuzlarda-yosun-olusumu-nasil-engellenir 

Organik kirlilikler insan vücudundan havuza giren partiküller, çevreden gelen patojenler, yosun sporları gibi kirlilikler olabilir. Bu kirliliklerin fiziksel ve kimyasal yöntemlerle temizlenmesi gerekir. Havuzcu Market olarak havuzların temiz ve güvenli olmasını sağlayacak kaliteli ürünler sunuyoruz. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizi inceleyebilirsiniz.

Havuzlarda Sadece Yazın mı Yosun Oluşur?

Yosunlar hızlı çoğalan mikroorganizmalardır. Mevsim fark etmeksizin uygun ortamda çoğalabilirler. Yosun oluşumu yaz kış havuz problemleri arasında da yer alır. Dört mevsim yosun oluşumu sorunu yaşanabilir. Havuzlarda yosun oluşma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yetersiz filtrasyon
  • Klor eksikliği
  • Yetersiz temizlik
  • Yanlış yapılan bakım
  • Kimyasal değerlerde uyumsuzluk
  • Polenlerin olması
  • Metallerin olması
  • Olumsuz hava koşulları
  • Fosfat kontrol eksikliği

Yukarıdaki nedenlerden dolayı havuz içinde yosun oluşumu sık görülür. Özellikle kimyasal ve fiziksel bakım eksiklikleri yosun oluşumunu destekler. Havuzların bakımı ve korunmasında mevsim gözetmeksizin süreci yürütmek çok önemlidir.

Havuzlarda Yosun Oluşumu Nasıl Engellenir?

Havuzlarda yosun oluşumunu engellemek için yosun oluşum nedenlerini iyi tespit etmek gerekir. Havuzların kimyasal ve fiziksel kontrolü yapılmalıdır. Testler ile havuz suyu kontrol edilmelidir. Havuzdaki organik kirlilik tespit edilerek temizlenmelidir. 

Klorlama işlemi yapılırken şok klorlama da yapılmalıdır. Şok klorlamadan sonra suya yosun önleyiciler eklenmelidir. Şok klorlama yapıldıktan sonra 24 saat boyunca pompalama sistemi çalıştırılmalıdır. Yosun oluşumunu önlemenin en önemli noktası fiziksel ve kimyasal bakımların düzenli ve doğru şekilde yapılmalıdır. 

Suyun kimyasal değerleri sürekli ölçülmeli ve buna göre ayarlamalar yapılmalıdır. Bakımı doğru ve düzenli yapılmayan havuzlarda yosun oluşumu kaçınılmazdır. Yosun oluşumunu engellemek için çeşitli kimyasallar kullanılabilir. Bu tarz ürünler havuz suyunun sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olan etkili ürünlerdir.

Yosun Oluşumunu Engellemek için Hangi Kimyasallar Kullanılır?

Şok klorlama en etkili önleme yöntemlerinden birisidir. Yosun öldürücüler ve yosun önleyiciler şok klorlama sonrasında suya eklenir. Çeşitli mineral sistemler de yosun oluşumunu engellemek için tercih edilebilir. Magnezyum klorür, sodyum klorür ve potasyum klorür gibi minerallerin yer aldığı mineral sistemler de etkilidir. Yosun önleyiciler de çok etkili olur. 

Ayrıca yosun oluşumunu engellemek için kimyasal değerlere dikkat etmek gerekir. Nitrat oluşumunu engellemek için ölçümlere bakmak önemlidir. Yosun oluşumunu önlemek için fiziksel temizlik de önemlidir. Havuzun organik kirlilikten arındırılması gerekir. Çoğu zaman eksik filtrasyon yapılması organik kirliliğe neden olur. 

Organik kirlilik, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle temizlenebilir. Özel yosun önleyici ürünler kullanabilirsiniz. Ancak sadece bu yetmez. Havuzu düzenli fiziksel ve kimyasal bakımdan geçirmek önem arz eder. Havuzun düzenli olarak doğru şekilde bakımının yapılması ve gerekli kimyasal dengesinin ayarlanması yosun oluşumunu önler. Yosun oluşumunu önlemek için şok klorlama yaptıktan sonra yosun önleyicileri eklemelisiniz. 24 saat boyunca da şok klorlama sonrası pompa sistemleri çalışmalıdır.

Yosun Öldürücü Nasıl Kullanılır?

Yosun öldürücü kullanılmadan önce havuza şok klorlama yapmak gerekir. Şok klorlama yapılırken 24 saat boyunca pompa sistemleri çalıştırılmalıdır. Şok klorlama sonrasında havuza yosun öldürücüler eklenebilir. Temizlenmeyen ve klorlanmayan suya yosun öldürücü eklemek işe yaramaz. Yosun öldürücü kullanırken öncelikle şok klorlama yapmak gerekir. 

Şok klorlama yosun tutmuş havuzda yer alan algleri yok eden bir uygulamadır. Öncelikle alg ve bakteriler şok klorlama ile yok edilir. Sonrasında yosun öldürücüler eklenerek işlem tamamlanır. Yosun öldürücü gibi ürünleri kullanmadan önce nasıl kullanmanız gerektiğini talimatlardan mutlaka okumalısınız. Her ürünün kendine has özellikleri olabilir. Havuzdaki yosun sorununu önlemek için başka bakım malzemeleri ve havuz kimyasalları da kullanmalısınız. Havuz suyunu test ederek kimyasal oranları ayarlamalısınız. Düzenli ve doğru şekilde havuz bakımı yapılmazsa yosun sorunu çok daha ciddi problemlere yol açabilir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.