Hangi Havuz Robotunu Seçmeliyim?

29-12-2020 16:49
Hangi Havuz Robotunu Seçmeliyim?

Havuz Temizleme Robotu Nasıl Seçilir?

Yüzme Havuzu sahiplerinin; en çok zaman harcamalarına sebep olan, havuz bakımı ve temizliği, Otomatik Havuz Robotları sayesinde, artık hem çok kolay, hem de tüm zamanı kendinize, ailenize ve aynı zamanda evinizin afacanları çocuklarınıza zaman ayırmanız açısından büyük önem taşır. Bu durumda havuzunuz için en doğru olan robot seçimi nasıl yapılır, bu konuya açıklık getirmek gerekir.

Havuz temizleme robotu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Bu sektörde lider olan İsrail üretimli Mytronics Dolphin ile Fransız menşeli Zodiac markalarıdır. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler vardır ve hepsi tam olarak aynı özelliklere sahip değildir. İlk kez havuz robotu satın alacak olan sizler, zor anlar yaşayabilirsiniz.
Ama hiç telaşa gerek yok, bu konu düşündüğünüzden daha basittir. Yüzme havuzlarınız için hazırladığımız en iyi havuz temizleme robotunu satın almanıza yardımcı olacak bazı harika ipuçlarımız var. Bunlar sırasıyla aşağıda belirtilmiştir.

1-Havuz Boyuna Göre Robot Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru bir havuz robotu seçimi yapabilmek için, havuz boyutlarınız en önemli faktördür. Bunun sebebi de, her havuz robotunun sabit bir kablo uzunluğuna sahip olmamasıdır. Havuz robotları, bütün havuz boyutlarına göre üreticisi tarafından sınıflandırılır ve buna göre kablo uzunlukları farklılık gösterebilir ve dolayısıyla da havuz robotu yazılım algoritması bunlara göre yapılır. Havuz robotlarının havuz boyutlarına göre özel sensörleri ve aktif fırçalama sistemleri vardır. Havuz robotunuz, güç kaynağından havuzun her bir köşesine ulaşmak için yeterli kabloya sahip olmalıdır. Aynı zamanda Güvenlik açısından güç kaynağının havuz kenarından minumum 3 metre uzakta olması ve de havuz derinliğini de hesaba katmamız gerekir. 
Örnek vermek gerekirse;
10 metre uzunluğa ve de 1,5-2 metre derinliğe sahip bir yüzme havuzu için minumum 14-16 metre kablo uzunluğuna sahip bir havuz robotu seçimi yapmamız gereklidir. Diğer bir deyişle de havuzun en uzun duvarı kaç metre ise, ondan 6-8 metre daha uzun bir ölçüde kabloya sahip olmalıdır.

2-Havuz Kaplama Yüzeyine Göre Ne Tür Bir Robot Seçmeliyim?

Havuz yüzeyleri liner, fiberglas, PVC, özel boya, seramik v.b malzemeler ile kaplanarak imalatı yapılırlar. Bu durumda Havuzunuzun duvar ve zemin kaplaması ne tür bir yüzeye sahip, onu bilmeniz gerekir. Sebebi de betonarme havuzlar ve hazır sistem havuzlar için kullanılacak havuz robotu PVC  fırçaları ve wonder brush farklılık gösterebilmektedir. Akabinde de liner kaplamalı duvar yüzeyine tırmanarak temizlik yapabilen robot, maalesef ki seramik yüzey kaplamalı duvarlara tırmanmakta zorluk çekerek detaylı temizlik yapamamaktadır.
Pvc, özel boya ve liner olan havuz yüzeyleri için, PVC Palet fırçasına sahip bir havuz robotu satın almalısınız.
Havuz Yüzey kaplaması Fiberglas, seramik, btb veya cam mozaik olan , süper kavrayabilen PVA sünger palet fırçasına (wonder brush) sahip bir havuz robotu satın almalısınız.
 

3-Havuz Robotları Duvar ve Zemin Temizliğini Nasıl Yapabilir?

Size Kararını Kendiniz Verecek Olduğunuz bir Soru: 
Verecek Olduğunuz cevap Havuz Robotu satın alırken maliyetinizi % 25'e kadar varan oranlarda etkileyecektir.
Robotunuz Sizin için Sadece Havuzun Taban Temizliğini Yapsa, Yeterli Olurmu?, Yoksa Hem Taban, Hem de Duvar Temizliği Yapsın İster misiniz?
Bazı havuz temizleme robotları yalnızca havuzunuzun zeminini süpürür. Yazlım algoritmaları ve kullanılan parçalar gereği havuz duvarlarına tırmanma özellikleri olmadığı için sadece taban temizliklerini yapabilirler. Bu durumda duvarların fırçalanması işlemi malesef size kalacaktır. Bu kategoriye giren ekonomik havuz robotları sırasıyla Dolphin E10 , Dolphin M200 ve Zodiac RT3200 modellleridir.
Bazıları da havuzun zeminini, duvarlarını ve su çizgisini fırçalayarak temizleyebilme özelliklerine sahiptir. Marka olarak Dolphin ve Zodiac Havuz Robotları kategorilerinde yukarıda belirtmiş olduğum modeller haricindeki tüm robotlar havuz duvarına tırmanarak fırçalama ve temizleme özelliğine sahiptirler. Bu konuda size şahsi tavsiyem; uzun yıllar süresince hiç bir sorun çıkarmayan ve yaygın olarak kullanılan ve de olumlu yorumlar ile geri dönüşler alan Dolphin S200 Havuz Robotu'dur. 
Bu sebeple, en çok yapmanız gereken ve size zaman kaybettiren işleri yapan bir model seçmelisiniz.
Doğal olarak içerdiği daha fazla özellik, daha maliyetli olacaktır. Bu durumda bütçeniz dahilinde size daha fazla işlevsellik sağlayan modelleri arayın.

4-Vakum Gücü

Havuz robotu satın almadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir diğer konu da m3/h olarak ölçülen emiş gücüne yakından bakmanız olacaktır .
Yüksek bir emiş için ihtiyacınız olan güç 15m3/h’den daha düşük olmamalıdır.
Sayı arttıkça havuz robotları daha güçlü hale gelir.

5-Filtre Boyutu

Havuz içerisindeki Kalıntı / kir boyutları mikron cinsinden ölçülür ve bu, mikrometrenin kısaltmasıdır (metrenin milyonda biri). 
Düşük mikrona sahip pislik tutucu sepetler veya filtre torbaları, robotunuzun suyu dezenfekte etmesini ve temizlemesini sağlar.
 havuz-robotu-filtreleri
Zodiac havuz robotları RT, RC ve RV Modellerinde 100 mikronluk filtre kullanırlar. Zodiac Alpha İQ Pro Modelleri de 60 mikronluk fitreye sahiptirler.
Mytronics Dolphin Havuz Robotları'nda ise bu değer maksimum 70 mikron ile başlar ve 50 mikron filtre kullanan modelleri mevcuttur.
Mikron değeri ne kadar küçükse, bir robot temizleyicinin filtresinin, havuz suyunuzdan temizleyebileceği tortu ve pislikler o kadar küçük olur. Dolayısla da manuel yapılan süpürme işleminden çok daha fazlasını sunar.
Kartuş , sepet veya bez filtre olması önemli değildir. Havuzunuzu gerçekten temizlemek istiyorsanız filtre mikron değerinin küçük olduğundan emin olmalısınız.

6-Programlanabilme Özellikleri 

Havuz Temizleme Robotlarının bazılarında, kolay kullanım için geliştirilen uzaktan kumanda veya markaların mobil uygulamalarını kullanarak yapılabilecek; Gecikmeli Zaman, Haftalık Zamanlayıcı ve Temizlik Modları vb. programlanmış bir veya daha fazla temizleme döngüsüne sahiptir. Bu programlar, otomatik olarak kapanmadan önce robotun kaç saat çalıştırılacağını belirler. Kumandasız ve programlanamayan diğer robotik temizleyiciler genellikle temizleyici markasına bağlı olarak 1.5-8 saat arasında değişen tek programlara sahiptirler.

7-Uzaktan Kontrol Edilebilmeleri 

Havuz Robotu Satış fiyatları fazlalaştıkça, üzerlerindeki donanımlar ve buna bağlı olarak da sunulan kullanım kolaylıkları çoğalmaktadır. Bu opsiyonel özelliklerden bir tanesi de Uzaktan kumandalardır. Bazı havuz temizleme robotlarında bu özellik mevcuttur. Çok gerekli olmamakla birlikte, uzaktan kumanda, hızlı temizlik için robotu havuzun belirli bir alanına yönlendirebilme kolaylığını sunar. Ayrıca uzaktan kumandalı havuz robotlarının en önemli özellikleri ise çok programlanabilir olması sebebi ile havuz tabanı ve duvarları için ayrı temizlik periyodları seçmemize olanak sağlar.
havuz-robotu-kumandalari
 
Mytronics Dolphin markasının çoğu modelinde kumanda ve uygulama ile çalıştırılabilme imkanı vardır. Dolphin markasında minumumdan başlayan fiyatlarla, bu tür ürünlere örnek olarak  Dolphin S-300i ve Dolphin M500 Havuz Robotu verilebilir.Zodiac Markasında ise bu özelliklere sahip sadece 3 model bulunmaktadır. Uzaktan kumanda ve mobil uygulama ile çalışan, Zodiac markasına ait örnek verecek olursak; Zodiac RV 5600Zodiac RA 6500 İQ ve Zodiac Ra 6700 İQ modellerinde bulunur.

8-Patentli Fırdöndü Sistemi ile Kablo Dolaşmasını Engelleme

Havuz robotunun, havuz içerisinde dolaşarak ve dönerek yaptığı temizlik esnasında kablo kırışması ve de kırışmaya bağlı olarak kablo zararını önlemek için havuz robotlarının bazı modellerinde , bu sorunun oluşumuna engel olmak için döner fırdöndü sistemi bulunur.
havuz-robotu-kablo-dolasma-engelleme-sistemi
 

9-Taşıma Arabası ile Kolay Transfer Edilebilmeleri

Havuz temizleme robotları boyutlarına ve özelliklerine bağlı olarak farklı ağırlıklara sahiptir.
 havuz-robotu-tasima-arabalari
Temizliğe başlarken ve de temizlik sonrası saklama alanlarına, kolaylıkla taşıyabilmek için kullanıcılar düşünülerek, robotlara özel taşıma arabaları üretilmiştir. Bir çok üst düzey üreticiler havuz robotu ile taşıma arabasını birlikte satışa sunmuşlardır. Ayrı olarak da satın alınabilir.

10-Kaliteli Yapı

Yüksek kaliteli ve sağlam yapılı bir model seçin - daha basit daha iyidir - böylece daha uzun süre dayanır ve size yıllarca hizmet eder.
Ucuz ve dayanıksız geliyorsa, o zaman - fiyat etiketi ne olursa olsun uzak durmanızda fayda vardır.
Havuz robotunuzun kaliteli bileşenlerle yapılması ve dayanıklı olması gerekir.

11-Garanti ve Yetkili Servis İstasyonları

Havuz Robotu satın almadan önce, son olarak araştırmanız gereken önemli konulardan bir tanesi de yetkili servis istasyonlarının sayısı ve yedek parça fiyatlarının yüksek maliyetli olmamasıdır. Bu konuda en yaygın servis ağına sahip Mytronics Dolphin markasının, Türkiye genelinde onlarca servis yetkili servislik istasyonu bulunurken, maalesef üzülerek belirtiyorum ki Zodiac markasına sadece İstanbul merkezli 1 adet servis istasyonu bulunmaktadır.
Bu nedenle Herhangi bir robot havuz temizleyicisi ile mümkün olan en uzun garantiye sahip ve en yaygın servis ağına sahip ürünü aldığınızdan emin olun. 
Bu şekilde, havuz robotunuzla ilgili herhangi bir sorun olursa, üretici tarafından korunursunuz.
Böylelikle ürünü Garanti Dahili, Sizin için tamir edecekler veya cihazı değiştirecekler ve hiçbir kayıp yaşamazsınız.
Ve inanın bana: Arızalanan bir havuz robotunu tamir ettirmek tahmin edebileceğiniz gibi ucuz değildir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.