Termal Havuz Yararları Nelerdir?

25-01-2023 10:41
Termal Havuz Yararları Nelerdir?

Hem keyifli zaman geçirmek hem de vücudun ve zihnin rahatlamasını sağlamak adına tercih edilen termal havuz, sunduğu çok çeşitli yararlarla kendine özen gösterenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüksek ısıya sahip olmasının yanı sıra çok çeşitli doğal mineralleriyle şifa sunmasıyla da dikkatleri üzerine çeken bu havuz türlerinin sağlık açısından sunduğu yararların başlıcaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonun neden olabileceği rahatsızlıkların önüne geçer. 

  • Bedeni fiziksel olarak rahatlatan termal havuzlar, stresli yaşam koşullarından uzaklaşmanın en güzel yollarından biri olarak karşımıza çıkar. 

  • Ruh sağlığına iyi gelen bu tür aktiviteler; özellikle depresyon, stres, anksiyete gibi rahatsızlıklarda olumlu etkiler yaratır. 

  • Üst solunum yolları enfeksiyonlarına da faydalı olan termal havuzlarda su buharının solunması astım, bronşit gibi solunum rahatsızlıklarının giderilmesinde destekleyici olur. 

  • Mide rahatsızlıklarına, obeziteye karşı koruma sağlar ve bu tür rahatsızlıkların giderilmesine katkıda bulunur. 

  • Kadın hastalıkları konusunda da yararları olan bu tür havuzlar kistlere, enfeksiyonlara, iltihap sorunlarına iyi gelir. 

  • Cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılır ve alerjinin yanı sıra çeşitli bakterilerin yarattığı sorunların giderilmesine imkan tanır. 

  • İdrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici rol oynar. 

  • Kas, iskelet sistemi rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur ve oluşabilecek rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. 

  • Ameliyat sonrası hareket bozukluklarının tedavisine olumlu katkıda bulunur. 

Termal Havuz Nasıl Kullanılmalı?

Sağlıklı yaşam konusunda sunduğu avantajlarla ilgi gören termal havuz, ancak doğru kullanıldığı sürece faydalı olur. Bu tür havuzların vücuttaki faydalarını deneyimlemek için doğru adımları atmak ve bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde istenen faydaların alınmayacağı gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca çeşitli rahatsızlıkları olan kişilerin kullanım sırasında dikkat etmesi ve doktor tavsiyesiyle hareket etmesi de önemlidir. 

Termal havuz türleri birbirinden farklılık gösterir. Hem mineral yapısı bakımından hem de sunduğu sıcaklık açısından çeşitlilik sunan havuzlarda işletmelerin sunduğu kurallara göre hareket etmek önemlidir. Ayrıca havuza girmeden önce ve sonra duşa girilmesi ve kullanım süresi konusunda verilen talimatlara uyulması da özen gösterilmesi gereken unsurlardandır. 

Termal Havuzda Ne Kadar Kalınmalı?

Yaşam kalitesini artıran termal havuzların kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle termal havuzda ne kadar kalınacağı iyi bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Çünkü gereğinden uzun süre bu tür havuzlarda vakit geçirildiği takdirde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle uygun koşullarda gerektiği kadar havuzda kalınmalıdır. 

Bu tarz havuzların özellikleri birbirinden farklı olduğu için havuzda geçirilmesi gereken süreç de değişir. Bu nedenle en doğru bilgiye havuzu işleten firmadan alınabilir. Bununla birlikte genelleme yaparsak termal havuzların kullanımında 20 dakikayı geçmemek çok önemlidir. 

Termal Havuz Ne İşe Yarar?

Termal havuzlar sahip olduğu özelliklerle çok çeşitli alanlarda yarar sağlar. Bu tür havuzların ne işe yaradığı oldukça merak edilen konular arasında kendine yer bulur. Fizik tedaviden çamur banyosuna, içme kürlerinden nefes açma kürlerine kadar çok çeşitli yöntemler için yaygın olarak kullanılan bu tarz havuzlar, tedavi süreçlerinde destekleyici rol oynar ve bu sürecin mümkün olduğunda kısa sürmesine katkıda bulunur. 

İçeriğinde bulundurduğu minerallerle sağlık açısından faydalı olan termal havuzlar, cilt problemlerine, üst solunum yolu rahatsızlıklarına, kadın hastalıklarına ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelir. Aynı zamanda ruhsal açıdan da yararlı olan havuzlardan yararlanmak ise yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur. 

Termal Havuzda Mikrop Olur mu?

Şifa bulmak isteyen kişilerin sıklıkla başvurduğu termal havuzda mikrop olup olmadığı merak edilir. Bu tür havuzlara duş alındıktan sonra girilmesine rağmen belli bir süre sonra çok sayıda canlı bakteri oluşumu kaçınılmaz olur. Özellikle fekal streptokok, legionella, salmonella, e.coli, p.aeruginosa, aeromonas, s.aureus ve proteus termal sularda sıkça karşılaşılan bakterilerdendir. 

Bu nedenle bu tür bakterilerden korunmak için belirli detaylara dikkat edilmesi gerekir. Şayet tesiste kişiye özel bir termal havuz varsa her kullanım sonrasında suyun yenilenmesi gerekir. Ancak fazla sayıda kişi tarafından kullanılan suya girildiğinde her seferinde sudan çıkıldığı gibi duş alınması gerekir.  

Termal Havuz Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Sağlıklı ve hijyenik bir kullanım için termal havuz temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Oldukça faydalı olan bu tür havuzların temizliği gerektiği gibi yapılmadığı takdirde sayısız sorunla karşı karşıya kalınması mümkündür.  Yeterince temiz olmayan havuzlar bakteri yuvasına dönüşebilir ve çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkmasına neden olabilir. Havuzlarda temizlik kadar görselliğe de önem verenler için termal havuzların aydınlatması bir o kadar önemlidir.

Bu yüzden termal havuzun temizliği adım adım en doğru şekilde yapılmalıdır. İlk olarak havuzun temizliğini otomatik olarak gerçekleştiren sistemlerin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca düzenli aralıklarla termal havuzun filtrasyon sistemleri kontrol edilmelidir ve gerekli havuz ile ilgili tüm havuz ekipmanlarına bakımları aksatılmadan yapılmalıdır. Klorlama ya da ozon sistemi gibi yöntemlerle havuzun temizliği gerçekleştirilmelidir. Buna ek olarak periyodik olarak havuz suyu boşaltılmalıdır ve alan yeni suyla doldurulmalıdır. Bu sayede her daim temiz ve hijyenik kullanım imkanı sağlanır.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.