Klor Göz Tahrişine Neden Olur mu?

07-01-2020 17:48
Klor Göz Tahrişine Neden Olur mu?

Klor ile Göz Tahrişi Arasında İlişki Var mıdır?

Yüzme ile ilgili yaygın şikayetlerden biri, havuz suyunun insanların gözlerinde,   kaşıntıya ve kızarıklığa  neden olmasıdır. Tahriş söz konusu olduğunda, genellikle "havuzda çok fazla klor olmalı” gibi şikayetler oluşur. Tahriş hiçbir şekilde hayali olmasa da, yüzücülerin hijyen kurallarına uymadan havuza girmeleri, aşırı yüksek klor seviyelerine göre daha fazla risk oluşturmaktadır.


Göz tahrişi nedir?

Konjonktivit veya "pempe göz" konjonktiva iltihabıdır - gözün beyazını kaplayan ince şeffaf doku tabakası. Bir veya her iki gözde semptomlar yaşanabilir. Kaşıntı, yanma veya aşırı göz sulanması ile sonuçlanabilir. Göz kapaklarınız şişebilir, gözleriniz kırmızıya dönebilir ve ışığa duyarlı hale gelebilir.

Göz klorlu suya batırıldığında, korneanız için genellikle kalkan görevi gören gözyaşı filmi, özellikle Havuz suyunuzun kimyasal dengesi bozuksa suyla teması halinde, kornealar susuz hale gelir ve hassasiyet artar.


Klor gözü tahriş eder mi?

Konjonktivit üç şeyden kaynaklanır: enfeksiyonlar, alerjiler ve kimyasallara maruz kalma. Yüzme havuzlarını klorlamak aslında bu duruma karşı ilk savunma hatlarından biridir. Çünkü zararlı bakterileri ve havuza girebilecek viral her şeyi öldürür. Havuzunuzu düzgün bir şekilde dengede tutmak,  Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin "yüzücüleri hasta edebilecek mikroplara karşı ilk savunma” dediği şeydir. Bu tür mikropları uzak tutmak için en önemli faktörler klor (veya seçtiğiniz herhangi bir dezenfektan) ve pH'dır. Bu iki faktör, sadece konjonktivit değil, gastrointestinal rahatsızlık, yüzücü kulağı ve dermal enfeksiyonlar gibi, yüzücüler tarafından havuzlara sokulabilen çok çeşitli bakteri ve virüslere karşı koruma görevidir.

Konjonktivit, mevsimsel alerjisi olan herkesi başlatabilir. Diğerleri havuz suyunda kullanılan bazı kimyasallara karşı önceden belirlenmiş bir duyarlılığa sahip olabilir. Su geçirmeyen gözlük takmak, her iki eğilimi olan herkes için konjonktivit başlangıcını önlemenin harika bir yoludur.


klor-ile-goz-tahrisi

 

Havuzlardaki Klor Göz Kızarıklığına sebep olur mu?

Kırmızı göz konusunda YANLIŞ olan diğer bir faktör ise : ''Havuzda işemek uygun olur, çünkü klor idrarda her ne varsa  öldürür.'' Havuzda işemek olağan dışı olmasa da (her beş yetişkinden biri), yüzücü sağlığı için kötü olabilir. Klor; suya idrar ve diğer hoş olmayan, yüzücü ile taşınan katkı maddelerine tepki gösterir. Suda ve havada tahriş edici maddeler üretir - özellikle kapalı havuz ortamında daha da zararlıdır.

Yüzücülerin gözlerinin tahriş olmadığından emin olmak için, suyunuza dikkat etmek isteyen bir havuz sahibiyseniz, yüzme havuzu kimyasını optimize ettiğinizden emin olun. Bu, pH'a (7.2-7.8 arasında tutulması) ve klor seviyelerine (1-3 ppm arasında) özel dikkat gösterilmesi anlamına gelir. Suyunuzu SIKÇA test edin. Bu, suyu hem bakterileri yok etmek hem de yüzücüleri rahat ettirmek için mükemmel hale getirecektir.


Yüzme havuzuna sahip olsanız da olmasanız da, suyu temiz tutmak için üzerinize düşeni yapmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu: 

 

Havuza ÇİŞ YAPMAYIN. Çocukları sık sık tuvaletlere götürün ve halka açık veya özel bir yüzme havuzunu rahatlatmanın bir yolu olarak, kullanmanın uygun olmadığını bildiklerinden emin olun.

 

Suda yüzen ve çocuk bezi giyen küçük çocuklarınız varsa, bunları sık sık KONTROL EDİN. Değiştirilmeleri gerekiyorsa, tesisleri veya sudan uzakta bir yer kullandığınızdan emin olun. Havuz başında DEĞİL.

 

Havuza girmeden önce DAİMA duş alın. Bu, vücut yağlarını, kiri, makyajı, teri ve fekal maddeyi sudan uzak tutacaktır. Başkalarının kendi rollerini yapmasını bekliyorsanız, siz ilk önce kendiniz yapmalısınız.

 

Hassas gözleriniz varsa Su geçirmeyen gözlük kullanın. Bu, suyun gözlerle temas etmesini ve konjonktivit ile sonuçlanmasını önleyen, su geçirmez bir bariyer oluşturacaktır.

 

Özellikle halka açık bir havuzu ziyaret ederken çocukların su altında gözlerini kapatmasını teşvik edin. Gözleri su altında ne kadar uzun süre açık kalırsa, gözün doğal koruyucu filminin sıyrılması ve bakterilerin içeri girmesi için kapıyı açması daha olasıdır. Gözlerini açmak istiyorlarsa, yukarıdaki bilgileri dikkate alın ve onlara gözlük getirin.

 

Havuzdaki kırmızı gözleri tedavi etmek için ne yapabilirsiniz?

Kırmızı ve kaşıntılı gözler için, Amerikan Optometrik Derneği , göz yüzeyindeki tahriş edici maddelerin giderilmesine yardımcı olmak için gözlerin ılık su veya tuzlu su çözeltisiyle yıkanmasını önerir. Bunun, yüzme havuzundaki tahriş edici maddelerin getirdiği kimyasal konjonktivit semptomlarını hafiflettiği bilinmektedir. Enflamasyon ve tahrişe karşı koymak için soğuk bir kompres de kullanabilirsiniz.

Semptomlar yüzdükten sonra birkaç saatten fazla sürerse veya evde ilaçlara cevap vermezse, bir göz doktoruna  muayene olmakta fayda vardır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.