Klor Alerjisi Nedir?

30-11-2022 11:56
Klor Alerjisi Nedir?

Klora karşı ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara genel olarak klor alerjisi denilir. Klor alerjisinin belirtileri oldukça çeşitli olabilir. Gözlerde veya ciltte tahriş, solunum yolunda rahatsızlık, kaşıntı veya şişlikler bunlardan bazılarıdır. 


Ayrıca klor maddesi içeriği gereği de cildi kurutur, ciltte veya temas eden diğer yerlerde olan tahrişin bir nedeni de bu kuruluktur. Klor solunum yollarını da tahriş ederek hassaslaşmasına neden olur. Bu durumda alerjilerin etkisinin daha fazla ortaya çıkmasına neden olur.


Klor (Havuz Suyu) Alerji Yapar mı?

Klor (havuz suyu) alerji yapar mı sorusuna net bir yanıt vermek çok mümkün değildir. Çünkü klora karşı alerjik reaksiyon gösterilmesi kişiden kişiye değişebilir. Ancak yapılan çalışmalar göstermektedir ki, klorlu havuzlarda çok fazla yüzmek veya klor içeren ürünlere maruz kalmak ergenlerde ve çocuklarda astım yanı sıra üst solunum yoluna bağlı alerjik reaksiyonların riskini artırdığı göstermiştir.


Klor havuzlarda yüzen herkeste klor alerjisi olacak diye bir durum yoktur. Ancak klora çok fazla maruz kalındığında bu tarz belirtilerin ortaya çıkması muhtemeldir. İnsan vücudunun bağışıklık sistemi kloru bit virüs ya da bir bakteri gibi zararlı bir istilacı olarak tanımlayarak tepki verir. 


Klor(Havuz Suyu) Alerji belirtileri nelerdir?

Klor (havuz suyu) alerjisi belirtileri nedir sorusuna da standart bir yanıt vermek doğru olmaz. Çünkü klora karşı hassasiyet gösteren kişilerdeki belirtiler duruma ve kişiye göre farklılık gösterebilir. En belirtin klor alerjisi belirtilerini şu şekilde sayabiliriz;

Ciltte kızarıklık, hassasiyet, kaşıntı ya da iltihaplanma

Ciltte pullanma ya da kabuklanma, deri döküntüleri

Kurdeşen (aniden ortaya çıkabilir ve büyüyebilir.

Astım rahatsızlığı olan kişilerde ise yukarıdaki belirtilerin yanında aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir:

Nefes almada zorluk yaşanması

Göğüste sıkışıklık hissi

Gıcırtılı ya da ıslık sesiyle hırıltılı nefes alma

Burun akması

Hapşırma

Geceleri ya da egzersiz yaparken öksürük


Klor(Havuz Suyu) Alerjisi nasıl teşhis edilir?

Klor alerjisi klora çok fazla maruz kalan kişilerde görülen bir durumdur. Her havuza giren kişi klor alerji olacaktır denmesi doğru değildir. Ancak cankurtaranlar, yüzücüler ve temizlik işçileri gibi işleri gereği klora daha fazla maruz kalan kişilerde alerji olma ihtimalleri yüksektir.

 Klor alerjiniz ya da klora hassasiyetiniz varsa ya da olduğunu düşünüyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz faydalı olacaktır. Ortaya çıkan belirtilerin nedenlerini teşhis ederek duruma çözüm bulunması etkili tedavi için en önemli koşuldur.



Klor Alerjisinin Tedavisi

Klor alerjisi belirtileri çok ve şiddetli ise mutlaka acil tıbbı yardım almanız gerekmektedir. Klor alerjisi tedavisi için ilk önce, tahriş eden maddenin yani varsa temizlik ürünü ya da havuz suyunu uzaklaştırmak için ilgili bölge temiz su ile yıkanarak tedavi edilir. Bazı ileri durumlarda ise kortikosteroid krem de reçete edilebilir. Ancak bu kremleri mutlaka doktor bilgisi dahilinde ve belirtilen ölçülerde kullanmak gerekir.


Ayrıca klor alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız da alerjik belirtiler ile savaşmanıza yardımcı olan bir antihistamin tedavisine başlayabilirsiniz. Ancak bu tarz tedavilerin her zaman uzman doktor kontrolünde olması çok önemlidir. Bu tedaviler günlük damlarla ya da burun spreyleri şeklinde olabilir. Eğer astım rahatsızlığınız varsa ve klora maruz kaldıktan sonra durumunuz ve belirtiler kötüye gidiyorsa belirtiler ne olursa olsun mutlaka uzman doktora gitmeniz önemlidir.


Klor Alerjisini önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Klor alerjisini önlemek için yüzmeye gitmeden önce bazı önlemler alabilirsiniz. İlk önce havuz seçimine dikkat etmelisiniz, yüzerken burun klipsi, maske, gözlük, yüzme başlığı ve kulak tıkacı gibi koruyucular kullanabilirsiniz. 


Havuz sonrasında bazen yüzme havuzlarının duşları da klorlanır. Bu sebeple evde duş alabilirsiniz. Nötr ya da yağlı sabunlar kullanabilir, klor tarafından kurutulmuş cildin beslenmesini sağlayabilirsiniz.


Ayrıca Havuz suyunun düzenli olarak kontrol edilmesi ve belirtilen ölçeklerde sıvı klor kullanılması gerekmektedir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.