Havuzunuzun Sağlığınız Üzerindeki Etkileri

20-06-2023 15:12
Havuzunuzun Sağlığınız Üzerindeki Etkileri
Yüzme yaz aylarında artan sıcaklığa karşı serinlik sağlayan hem de sağlık için yararlı olan bir egzersizdir. Yaz ayları için akla gelse de her mevsim yapılabilir. Havuz egzersizleri tüm vücudu çalıştırması yanı sıra birçok faydası da bulunan uzmanlar tarafından tavsiye edilen egzersizlerin başında gelir. Yüzmenin eklem, bel ve boyun ağrısına iyi gelmesinin yanında vücut gelişimi ve psikolojik açıdan da faydaları da vardır.
Ancak keyifli ve başarılı sonuçlar için havuz güvenliği ve havuz sağlığı da ekstra önem taşır. Gerekli kurallar çerçevesinde ve alınan tedbirler sayesinde ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar ortadan kalkar veya en aza indirgenir. Ortaya çıkabilecek durumlara karşın havuz güvenlik ekipmanları seçeneklerinin bulunması da büyük önem taşır. 

Havuzun Fiziksel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Yüzerken vücuttaki bütün kaslar harekete geçer ve aktif olarak çalışır. Havuzda egzersiz ile tüm kaslar aynı anda güçlenir. Suyun direncine karşı kuvvet uygulanmasından dolayı da diğer egzersizlere göre daha fazla fayda sağlar. Uzun süreli eklem ve kas sisteminde ağrı olan kişilerin yüzme ile ağrılarını dindirebileceği de uzmanlarca kanıtlıdır. Çünkü su omurga üzerinde baskıyı azaltıcı bir etki yaratır. Yüzme ağrıları hafifletme nin yanında çeşitli yaralanmaların iyileşmesinde de önemli rol oynar. Fazla hareket imkânı sunmayan hastalıklar açısından hareket kısıtlılığının azalmasına yardımcı olur.

Havuzun Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri

Solunum sağlığı ve havuz konusuna değinmek gerekirse, kas grupları aktif bir şekilde çalıştığı için yüksek miktarda enerji harcanmış olur. Bu şekilde yüksek miktarda enerji harcaması sonuç olarak oksijen gereksinimini ortaya çıkarır. Yüzme solunum derinliği ve solunum hızı üzerinde de gözle görülür olumlu etkiye sahiptir. Yapılacak çeşitli egzersizler ile ciğer kapasitesi artırılır. Astım hastaları için yüzme iyi bir seçenektir fakat havuzlarda kullanılan bazı kimyasallardan dolayı atak tetiklemesi yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için klor yerine tuzlu su kullanılan yüzme havuzları tercih edilmesi tavsiye edilir.

Havuzun Cilt Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Cilt sağlığı havuz ile olumlu etki gösterebilecek bir noktadadır. Her insanın hayatının bir döneminde mutlaka yaşamış olduğu sivilce probleminin çözümünde de etkili olur. Havuz içerisinde yer alan klor cildi kurutucu etkiye sahiptir. Dolayısıyla da sivilceler kurumaya başlar ve zaman içerisinde de söner. Ancak dikkat edilmesi gereken durumlar da vardır. Havuza girmeden cildin diğer bölgeleri ve saç nemlendirilir. Eğer nemlendirme işlemi yapılmaz ise vücudun diğer bölgelerinde gereksiz bir kuruma başlar. Yüzme sonrasında sağlıklı bir cilde ulaşmak için hemen duş alınması gerektiği de uzmanlarca önerilen ler arasındadır.

Havuzun Zihinsel ve Duygusal Sağlık Üzerindeki Etkileri

Yüzme sırasında endorfin, halk arasında bilinen adıyla mutluluk hormonu seviyesi yükseldiği için kişi kendisini daha mutlu ve enerjik hisseder. Zihinsel sağlık ve havuz bu noktada birleşmiş ve birbirini tamamlamış olur. Suyun rahatlatan sesi ve yüzerken alınan düzenli nefesin sesi de kişi de meditasyon yapıyormuş hissiyatı uyandırır. Böylelikle stres seviyesinin de azalması sağlanarak kişinin zihinsel ve duygusal sağlığı olumlu yönde etkilenmiş olur. Yüzme sonrası için verimli ve iyi bir uyku deneyimi de sunar.

Havuzun Sosyal Bağlantılar ve İlişkiler Üzerindeki Etkileri

Sosyal bağlantılar havuz ile güçlendirilebilecek bir alandır. Kişinin havuz ortamında yapabileceği çeşitli spor dalları hakkında bilgi sahibi olup istediği spora yönlendirilmesi önemlidir. Bu sayede hem vücut sağlığı açısından olumlu yönde etkilenirken hem de sosyal ilişkiler açısından da bir güçlenme ile karşı karşıya gelir. Düzenlenen yarışmalara katılır, çalışmalar yapar, kulüplere katılır ve insan ilişkilerinde de kendisini ileri bir seviyeye taşır. Bunların yanı sıra özgüven açısından da gelişme gösterir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.