Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar

19-03-2021 16:56
Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar

Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Nasıl engellenir?


Yüzme harika bir aerobik egzersiz şeklidir ve bu aktivitenin haftada 2,5 saati kronik hastalık riskini azaltabilir. Normal yüzücüler, hareketsiz kişilere göre yarı yarıya ölüm riskine sahiptir ve aynı zamanda Dünya'da yapılması tercih edilen bir egzersiz türüdür ve uzun süre kasların veya eklemlerin daha fazla çaba göstermesine neden olmadan yapılabilir.
Yaz aylarında hepimiz, ister bireysel havuzlar olsun, isterse halka açık toplu yüzme havuzları olsun, içinde yüzdüğümüz suyu ortak kullanıyoruz. Bu da, her birimizin kendimizi, ailelerimizi ve arkadaşlarımızı sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için üzerimize düşeni yapmamız gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda Mikroplar, yüzme havuzları ve jakuziler dahil hemen hemen her yerde bulunabilir. Bu sebeple, yüzerken hastalanmayı önlemek için havuzunuzun ve jakuzinizin uygun şekilde temizlenmesi ve bakımının aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

Havuzlardan Hangi Hastalıklar Bulaşır?


Eğlence amaçlı su hastalıklarının çoğu, hasta ve mikrop taşıyan biri havuza girdiğinde ortaya çıkan su kirliliğinden kaynaklanır. Diğer durumlarda, bu hastalıklar, suda doğal olarak yaşayan mikropların enfeksiyona neden olabilecek seviyelere ulaşmasıyla ortaya çıkar.

Yüzme Havuzlarında Görülen En yaygın semptomlar nelerdir?

Eğlence amaçlı su hastalıklarının neden olduğu en yaygın semptomlar ishal , deri döküntüleri , kulak ağrısı , öksürük veya tıkanıklık ve Gözlerde Kızarıklık ve yanma hissi oluşmasıdır.
Kendinizi ve değer verdiklerinizi korumaya yardımcı olmak için suda, yüzmeye başlamadan önce ve yüzdükten sonra, oynarken veya rahatlarken hepimizin alabileceği birkaç tedbirleri aşağıda sizler için hazırladık.

Havuza Girmeden Önce Yapmamız Gerekenler

1-En sık bildirilen eğlence amaçlı su hastalığı ishaldir. İshal hastalığı olan bir kişi suya girdiğinde, havuzun tamamı kirlenebilir. Buna karşılık, bu kirli sudan çok az bir miktar yutmak bile hastalığa neden olmak için yeterlidir. İshal hastasıysanız sudan uzak durun. ishaliniz geçtikten 2 hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz.
2-Açık bir kesi veya yaranız var ise bu noktadan mikrop kapmanız çok kolay olacaktır. Dolayısıyla da suya temas ettiği için, yaranızın iyileşme süresi  uzayacaktır. Sarılmamış açık bir kesiğiniz veya yaranız varsa (özellikle ameliyat veya piercing nedeniyle) sudan uzak durun. Suya girerseniz, kesiği veya yarayı tamamen kapatmak için su geçirmez bandaj kullanın.
3-Suya girmeden önce duş alın. Duşta sadece 1 dakika durulanmak, vücudunuzdaki kirlerin ve diğer kirletici maddelerin çoğunun uzaklaştırılmasını sağlar.

Havuza Girdikten Sonra Uymamız Gerekenler Kurallar

1-Çocuklarınıza ilk önce, havuza işememelerini veya havuz suyunu yutmamalarını hatırlatın. 
2-Çocukları her saat tuvalet molalarına götürün ve çocuk bezlerini düzenli aralıklar ile kontrol edin. Mikropların suya girmesini önlemek için, çocuk bezini havuz kenarında değil, banyoda değiştirdiğinizden emin olun.
3-Geçmişte kulak enfeksiyonu geçirdiyseniz, bone veya kulak tıkacı takmak iyi bir fikirdir. Kulağınızda kirli su bırakılması sonucu ortaya çıkan kulak enfeksiyonlarını önlemek için, havuzdan çıktıktan sonra kulaklarınızı iyice kuruladığınızdan emin olun. 

Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar Nasıl Engellenir?


Uygun havuz bakımı, yaprakları bir kepçe yardımı ile toplamaktan ve duvardaki veya zemindeki yosunları fırçalamaktan daha fazlasıdır. Havuzun düzenli olarak temizlendiğinden ve uygun şekilde bakımının yapıldığından emin olun. Havuz sahibiyseniz, havuzunuzun klor seviyesini ve pH'ını takip ettiğinizden emin olun. Halka açık bir havuz kullanıyorsanız, havuzun denetim puanlarını ve analiz sonuçlarını isteyin. Ek olarak, havuzcumarket.com mağazamızdan, klor ve pH seviyelerini kendiniz test etmek için kullanabileceğiniz test şeritleri satın alabilirsiniz.
Havuzunuzun klor seviyesini ve pH'ını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Uygun klor ve pH seviyelerini ideal olması gereken oranlarda tutarak hastalıkları önleyin.
Klor, suyla karıştırıldığında, birçok mikrop türünü öldürmek için ideal olan "zayıf" bir asit oluşturur. Bu nedenle havuzlarımızda ve jakuzilerimizde dezenfektan olarak klor kullanıyoruz. Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğine göre, havuzunuz ve jakuziler için 1- 3 ppm'lik bir serbest klor seviyesi olması gerekir.
Aynı zamanda havuzunuzun pH seviyesi de çok önemlidir. Klor, yalnızca havuzunuzun pH'ı doğru aralıkta olduğunda işe yarar. Havuzunuzun pH'ı çok yüksekse (8'in üzerinde), klor mikropları öldürmede çok daha az etkilidir. Bu durumda pH Düşürücü Kimyasallar kullanarak olması gereken ideal oranı yakalamamız gerekir. Diğer taraftan, pH çok düşükse (7'nin altında) tesisat boru ekipmanları ve havuz kaplaması aralarındaki derz dolgularında korozyonuna neden olabilir. Böyle bir sorun karşısında da pH Yükseltici Kimyasallar kullanarak olması gereken ideal oranı yakalamamız gerekir. Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğine göre, havuzunuzun pH'ının 7,2 ile 7,8 arasında tutulması gereklidir .
Sonuç Olarak; Hem klor hem de pH doğru seviyede ve aralıkta tutulduğunda, mikrop öldürme ve havuz sistemi ömrü arasında mükemmel bir denge sağlanmış olur. Ayrıca bu aralık, hem çok yüksek hem de çok düşük pH değerlerinde oluşabilecek cilt ve göz tahrişini azaltır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.