Havuzda Göz Yanması Neden Olur?

02-03-2022 15:53
Havuzda Göz Yanması Neden Olur?
Havuz keyfine gölge düşüren göz yanması sorunu iyi dezenfekte edilmemiş ya da kimyasal dengesi bozuk havuz suyundan kaynaklanır. Yoğun şekilde klor içeren havuzlar, burayı kullanan kişilerde istenmeyen göz enfeksiyonlarına neden olabilir. 
Klora bağlı olarak gözlerde birçok sorun meydana gelebilir. Sadece klor kaynaklı değil havuz içindeki kalıntıların oluşturduğu mikroplar nedeniyle de gözlerde sıkıntılar yaşanma olasılığı yüksektir. Klor dezenfekte işleminde kullanılan önemli bir kimyasaldır. Ancak klorun az kullanılması mikrop ve bakteri sorunlarına yol açarken klorun fazla kullanılması da havuzda göz yanması gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. 

Havuzdan Kaynaklı Oluşan Göz Hastalıkları Nelerdir?

Havuz suyunun neden olabileceği bazı göz hastalıklarını tanımak önlem ve sorunu çözme konusunda size yardımcı olacaktır. Havuzdan kaynaklı göz hastalıklarının neler olduğuna bakalım;
Konjonktivit
Havuz suyunda bulunan bakteri, parazit veya virüs gibi dezenfekte sorunlarının yol açtığı nedenlerden dolayı oluşan konjonktivit bir tür göz enfeksiyonudur. Konjonktivit sorunun belli başlı belirtileri şunlardır;
Göz batma hissi
Kızarıklık 
Yanma hissi
Çapaklanma
Göz kapaklarında şişlik
Göz içinde su toplanması 
Görmede bulanıklık
Bu nedenler görüldüğünde mutlaka göz doktoruna başvurmak gerekir. Enfeksiyon nedeni belirlenerek tedavi uygulanmalıdır.
Kimyasal Kaynaklı Konjonktivit
Dezenfekte ve kimyasal denge sorunu olan havuzlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Fazla klor nedeniyle oluşan klorlu su göz yanması olarak da tanımlanabilir. Kimyasal kaynaklı konjonktivit belirtileri ise şunlardır;
Kaşıntı
Batma
Aşırı kızarıklık
Sulanma 
Işığa hassasiyet
Kimyasal kaynaklı konjonktivit sorunu yaşanmaması için havuz suyunun;
Aktif klor seviyesi: 1-3 ppm
pH Değeri: 7.2 – 7.6 ppm değerleri arasında olmalıdır.
Kornea iltihabı
Gözün kornea kısmında virüs ve bakteri birikmesiyle oluşur. Karatit adı verilen kornea iltihabında gözün saydam tabakası üzerinde leke meydana gelir. Batma ve şiddetli ağrı ile kendini gösteren bu göz rahatsızlığı tedavi edilmezse görme bozukluklarına neden olabilir. Havuz suyundaki bakteri ve virüsler temizlenmezse havuza giren kişilerin gözlerine bulaşma ihtimali vardır. Bu sorununun özellikle de kontakt lens kullanan kişilerde daha fazla görülme riski vardır.
Alerjik reaksiyonlar
Klora bağlı alerjik reaksiyonlar özellikle alerjik bünyelerde görülür. Alerjik bünyesi olan kişilerin havuza girerken mutlaka gözlük kullanmaları gerekir. Havuzda göz yanması sorunu alerjik nedenlerle de olabilir.

Havuzdan Kaynaklı Göz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mıdır?

Maalesef bu tür enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Bu sebeple de göz enfeksiyonu yaşayan kişilerle temasa dikkat edilmelidir. Ortak havlu kullanmak ya da göz damlasını kullanmak gibi hatalar yapılmamalıdır. Havuz gibi insan popülasyonun fazla olduğu yerlerde hijyene ekstra önem vermek gerekir.

Havuz Nedeniyle Göz Yanması ve Enfeksiyon En Çok Kimlerde Görülür?

Havuz suyu sebebi ile göz problemleri en fazla;
Vücut direnci çok iyi olmayanlarda,
Uzun süreli havuzda kalanlarda,
Kontakt lens kullananlarda sıklıkla görülür.
Kontakt lens kullananların ise havuzda özellikle günlük kontakt lensleri kullanmaları önerilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.