Havuz Tuzu Nedir? Nasıl Kullanılır?

06-02-2023 12:45
Havuz Tuzu Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yüzme havuzlarının dezenfekte edilmesi amacıyla yaygın olarak kullanılan ve güvenli yüzme deneyimi sunması nedeniyle büyük ilgi gören havuz tuzu, diğer dezenfeksiyon yöntemleri ile karşılaştırıldığında oldukça avantajlı bir kullanım imkanı tanır. Sağladığı faydalarla öne çıkan bu tuz türünün ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı ise fazlasıyla merak edilen konular arasında kendine yer bulur. 

Havuz Tuzu Nedir?

Havuzların hijyenik kalması için kullanılan malzemelerden biri olarak karşımıza çıkan havuz tuzu, sudaki yosunların ve bakterilerin giderilmesi sağlayan bir malzemedir. NaCI yani sodyum klorür olarak tanımlanan havuz tuzu, aslında bir sofra tuzu çeşidi olarak bilinir. Sofra tuzuna göre daha büyük tanelerden oluşan bu malzeme, sodyum ve klorür olmak üzere iki farklı elementten oluşur. 

Bu elementler suyla etkileşim içerisine girdiği zaman çözünerek serbest klor iyonlarının hipoklorit aside dönüşmesini sağlar. Bu nedenle diğer bir dezenfektan olarak bilinen klordan farklı olarak çok daha az kokuya sahip olur. Bu da kullanım sürecinin çok daha keyifli ve konforlu olmasını sağlar. Ayrıca rutin bakım gerektirmediği için avantajlı bir kullanım olanağı sunar. 

Havuz Tuzu Ne İşe Yarar?

Çok çeşitli avantajlarıyla dikkatleri üzerine çeken havuz tuzu, birçok açıdan işe yaradığı için yaygın olarak kullanılır. Havuz tuzu ne işe yarar sorusunun cevabı ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • İçeriğinin doğal olması nedeniyle dezenfekte işlemini kimyasal olmadan gerçekleştirir.
  • Tuzun varlığı bile bakteri oluşumunun önüne geçer. Var olan bakterilerin ise giderilmesini sağlar. 
  • Göz kızarıklığı veya deri irritasyonu gibi sorunların yaşanmasını önler. 
  • Direkt olarak serbest klor üretir. Bu sayede toksik maddelerin oluşmasına son verir. 
  • Suya eklenen tuz iyonlaşır. Bu nedenle hiçbir zaman yok olmaz. Aksine iyonlaşan tuz tekrar bir araya gelerek oluşumu tamamlar ve sonrasında her seferinde yine iyonlaşır. 
  • Cilt sağlığını destekleyici özelliktedir. Bu nedenle oldukça sağlıklı ve güvenlidir. 

Havuz Tuzu Nasıl Kullanılır?

Pek çok konuda işe yarayan havuz tuzunun kullanımı ise oldukça pratik ve zahmetsizdir. Çok sayıda kişinin kullandığı yüzme havuzlarının hijyenik ve güvenli olmasına katkıda bulunan havuz tuzunu kullanmak için ihtiyaç duyulan tek şey ise havuz tuzu jeneratörüdür. Bu jeneratörün yer aldığı tüm havuzlarda tuz kullanımı mümkün olur. 

Suyu yumuşatan, içeriğindeki bakterilerin ve yosunların giderilmesini sağlayan tuzun havuzda doğru miktarda konulması çok önemlidir. Böylece hem sağlıklı bir havuz suyu elde edilir hem de çeşitli kimyasalların olumsuz etkilerinden korunma imkanı bulunur. 

Havuz Tuzu Çeşitleri Nelerdir?

Sağlığa zararı olan çok çeşitli kimyasallarla havuz suyunu temizlemek yerine özel olarak hazırlanmış olan havuz tuzundan yararlanmak daha doğru olur. Bu tür tuzlar ise oldukça çeşitlidir ve her biri havuz suyunu steril etme konusunda fazlasıyla başarılıdır. Güneş tuzu, kaya tuzu, göl suyu gibi çeşitleri bulunan havuz tuzunun üretim yöntemlerine bağlı olarak özellikleri de değişiklik gösterir. Bu nedenle doğru seçeneklere yönelmek için profesyonel destek alınması yararlı olur. 

Güneş Tuzu

Adını üretim yönteminden alan güneş tuzu, sıklıkla kullanılan bir tuz çeşididir. Bu tuzun üretiminde ise ilk olarak deniz suyu açık bir alana yerleştirilir. Böylece rüzgara ve güneşe maruz bırakılır, buharlaşması için uygun zemin hazırlanır. Buharlaşan su ise ardında saflaştırılmış tuz kristalleri bırakır. Bu sayede güneş tuzu elde edilir. Saflık bakımından oldukça avantajlı olan bu tuz, % 99,5 sodyum klorür saflık oranıyla ön plana çıkar ve sıklıkla tercih edilir. Ancak buharlaştırma yöntemiyle elde edilen tuzun maliyeti diğerlerine oranla biraz daha maliyetlidir. 

Kaya Tuzu

Yer altı tuz madenlerinden çıkarılarak elde edilen kaya tuzu, bulunduğu haliyle kullanılırsa özellikle buz çözdürme işlemlerinde tercih edilir. En düşük maliyetli tuz olması nedeniyle çokça kullanılır ancak çok az işlemde kullanım olanağı sunar. Geldiği madenin özelliklerine bağlı olarak % 95 ile % 99 arasında sodyum klorür içerir. Bu nedenle havuzun dezenfektesi için kullanılırken uzun sürede çözünür. Bazı durumlarda özelliğine göre havuzda leke de bırakabilir. Bu nedenle çözünmezliğin sorun olmadığı havuzlar için idealdir. Aksi takdirde güneş tuzundan yararlanmak daha doğru olur. 

Havuza Ne Kadar Tuz Eklenmelidir?

En fazla merak edilen konulardan birisi de havuza ne kadar tuz ekleneceğidir. Bu aşamada öncelikle havuzun içerisinde yer alan su oranı belirlenmelidir. Ardından havuz suyunun miktarına göre uygun seviyede tuz eklenmelidir. Bu miktar metreküp başına 4 ila 6 kg şeklindedir. Bu tür dezenfeksiyon işlemlerinin kusursuz bir şekilde işlev gösterebilmesi için çok seyreltilmiş bir tuzlu su çözeltisi sağlanmalıdır. Bunun için de yeterli miktarda tuz kullanımına özen gösterilmesi gerekir. 

Havuz Tuzu Fiyatları Nelerdir?

Havuzda bulunan suyun steril hale getirilmesini sağlayan tuzlar, birbirinden farklı çeşitleriyle ve özellikleriyle öne çıkar. Bu tür farklılıklar havuz tuzu fiyatları üzerinde de etkili olur. Bu nedenle kullanım alanına uygun olan seçeneklerin belirlenmesi ve net fiyatların incelenmesi doğru olur. Böylece yüzme havuzlarında dezenfeksiyon işlemleri kolaylıkla yapılır ve güvenli kullanım imkanı sağlanır. Çok çeşitli avantajlarıyla beğeni toplayan ve sıklıkla tercih edilen bu ürünlerin fiyatları ise özellikleriyle karşılaştırıldığında bütçe dostu olur. Diğer yöntemlere göre ekonomik olan bu malzemeler doğru miktarda kullanıldığında oldukça yararlı olur. 

Tuz Klor Jeneratörleri Nasıl Kullanılır?

Tuz klor jeneratörleri nasıl kullanılır sorusunun cevabı oldukça basittir. Elektroliz işlemiyle suda klor üreten bu cihazlar mevcut havuz mekanik sistemine kolaylıkla monte edilir ve kullanım süreci zahmetsiz olur. Ne kadar tuz ekleneceği doğru belirlendiği sürece rahatlıkla kullanılabilen bu cihazlar, havuzların sağlıklı ve güvenli olmasını sağlar. Hızlı bir şekilde bakterilerin ve yosunların giderilmesini sağlayarak hijyen oluşturur. 

Tuz Klor Jeneratörleri Fiyatları Nelerdir?

Yüzme havuzlarında düzenli olarak kullanılması gereken tuz klor jeneratör fiyatları ise farklı aralıklarda yer alır. Cihazın sahip olduğu teknik özellikler ve cihazı tasarlayan markanın bilinirliği fiyatlar üzerinde fazlasıyla etkili olur. Bu nedenle saygın ve güvenilir firmaların özenle tasarlamış olduğu seçeneklerin incelenmesi ve ihtiyaçlara uygunluk gösteren modellerin belirlenerek fiyatların karşılaştırılması faydalı olur. Bu sayede ideal bir alışveriş gerçekleştirilir ve kullanım açısından ideal bir jeneratöre sahip olmak mümkün olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.