Havuz Lambası Nasıl Değiştirilir?

11-12-2020 16:24
Havuz Lambası Nasıl Değiştirilir?

Havuz Lambası Nasıl Değiştirilir?

Dikkat: Olası Elektrik Çarpması;  Güvenliğiniz için lütfen su ve elektrikle çalışmaya başlamadan önce gerekli önlemleri alın ve elektrik sigortasını kapatın. İşlemin nasıl yapılacağından emin değilseniz veya daha önce tecrübe etmediyseniz, uzman bir havuz personeli ve elektrikçiden destek almanız gerekir. 

Havuz Lambasını Değiştirebilmek için gerekli olan malzemeler Nelerdir?

Havuz aydınlatmanız için ilk önce, doğru olan yedek havuz ampulünü, çerçeve ve contasını satın almanız gerekecektir. Maalesef  üretici kalıp değişiklikleri sebebi ile tüm havuz lambaları için standart bir yedek ampul ve conta yoktur. Hepsi aynı olsaydı ne kadar güzel olurdu değil mi? :) 
   Havuz lambanızın markasını ve modelini zaten biliyorsanız , uygun ampulü ve contayı bulmak için Havuz Lambaları yedek parçaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz .
Buradaki en önemli detay havuz aydınlatması sıva üstü mü, yoksa sıva altı mı bir lamba kullanıldığıdır. Her iki lamba türünde de havuz suyu boşaltılmadan değişim işlemleri yapılabilir. Bu işlemleri yaparken yanınızda hazır bulundurmanız gerekenler;

Yüzücü Gözlüğü

Pense

Tornavida yıldız,düz başlı

10-23 Numaralı Açık Ağız Anahtar

İzolebant

Su geçirmez Eriyen Yalıtım bantı

Lambanız için gereken ampul, çerçeve, conta, civata, sıkma rekoru v.s

Kurulamak için bez

Sıva Üstü Havuz Lambası Nasıl Değiştirilir?

Baştan bunu söylemekte fayda var. Önemli bir detay, sökülen lambanın duvara sabitlendiği dübel deliklerinin ara mesafeleridir. Yeni satın alacak olduğunuz sıva üstü lambanın da sabitleme delik aralıkları aynı olmak zorundadır. Şayet aynı sabitleme delik aralıklarına sahip bir lamba bulamazsanız, bu durumda havuz suyu, lamba seviyesinin altına kadar boşaltılması ve devamında da matkap ile yeniden delik delinmesi gerekir. 

siva-ustu-havuz-lambasi-nasil-sokulur
 
Sıva üstü lamba modelleri yapıları gereği,  yapılacak bir müdahale veya tamirat maalesef bulunmamaktadır. Çünkü sıva üstü lambalar su almaması için çerçeve, kablo ve led kartı içerisine sıvı bir ilaç dökülerek donmaya bırakılır  ve devamında da sertleşmesi için işlemlerden geçirilir ve dolayısıyla müdahale edilemez. Edilse dahi su alma riski çok yüksektir. Eski lambayı sökerek çöpe atmalı yenisini takmalıyız (Söylemesi kolay dediğinizi duyar gibiyim).
Sıva üstü olan eski lambanız, zaten adından da anlaşılacağı gibi sıva üzerine krom vidalar ile sabitlendiği için sadece görünen noktasındaki vidayı sökmeniz yeterli olacaktır. Eğer görünen bir civata yok ise muhtemelen, lambanın görseli kötü olmaması adına üretici firmalar, çember veya kapama tıpaları ile gizlemiş olabilirler. Bu tıpa veya çemberler düz başlı bir tornavida ile kenarından dışa doğru ittirmek kaydı ile sökülürler(Her şeyin sökmesi, diğer bir deyişle bozması basittir, yapabilirsiniz).
Sadece dikkat etmeniz gereken hangi adımlarla lambayı söktüğünüz olacak ki, biraz sonra yenisini takarken o adımların tam tersini yapacaksınız.
Yeni lamba montajını yapmadan önce, ilk işimiz havuz içinden gelen ve yeni lambanızda bulunan  elektrik kablolarını fazla da uzun bırakmadan müdahale edebilecek kadar mesafelerini ayarlayarak kesmek ve karşılıklı birbirleri ile eklemek olmalıdır.
Bu noktada size önemli bir tavsiyem olacak, havuz içinden gelen kabloyu mümkün olduğu kadar hiç kesmeyin, kısaltmak gerekiyorsa yeni lambanızın kablosunda bu işlemi yapın.
 
Kablolarınızı ekledikten sonra ilk önce sırasıyla
 
1- Normal bant ile izole etmeli, devamında da
 
2- Su geçirmez eriyen bant ile üzerini tekrar boşluk kalmayacak şekilde sarmalıyız.
Son olarak da,
 
3- normal bant ile tekrar 3. kat olarak üzerine sarmalıyız ki, bu sardığımız 3. kat izolebant sayesinde eriyen bant korunmuş olacaktır.
 
Şimdi sıra geldi yerine takmaya; 

4-Kabloyu sıva üstü lambanızın iç arka kısmına sararak veya rulo yaparak montaj yapacak olduğunuz seviyeye kadar indirin ve civataları ile sabitleyin. (Tahmin ediyorum yanınıza yıldız tornavida, yüzücü gözlüğü ve krom civataları aldınız):))  

Sıva Altı Havuz Lambası Nasıl Değiştirilir?

Sıva altı bir havuz aydınlatması kullanılmış ise havuz duvarı ile armatür arasına yine düz başlı bir tornavida yardımı ile havuza doğru bir ittirme gücü uyguladığımız zaman kolaylıkla çıkmaktadırlar.

havuz-lambasi-nasil-degistirilir
 
Çıkarılan havuz lambası arkasında kovan içerisine rulo olarak bırakılmış olan lamba kablosu ile birlikte su yüzeyine, havuz kenarına alınır. 

1-Kablonun girdiği noktada 23 numaralı açık ağız anahtar yardımı ile rekoru sökün ve çok çekmemek şartı ile  maksimumu 5 cm gibi dışarıya doğru çekin, çekmeniz esnasında plastik pul ve o-ring conta da gelecektir, 

2-Çerçeve arkasında bazı lambalarda 10 numaralı açık ağız anahtar ile tutulan somunlar, bazılarında da krom yıldız civatalar bulunmaktadır. Bu civata ve somunları çıkartın ve bir kenara koyun,

3-Ampul dışarda kalacaktır, devamında bağlı olduğu kablolardan sökün ve ampul altındaki contayı da bir kenara koyun,
siva-alti-havuz-lambasi-nasil-sokulur
ÖNEMLİ :Bütün bu söküm aşamalarında çerçeve, conta veya rekorlarda bir çatlak veya deformasyon gözlemlediyseniz havuz lambanız bu sebeple su alarak patlamış olabilir. Bu durumda size tavsiyem conta ve rekorları ile birlikte  yeni bir çerçeve almanız olacaktır. Çünkü zamanla yüzeyinde oluşan deformasyonlar diğer yedek parçalarda da oluşacaktır. Hem maliyet, hem zaman kaybı, hem de stres,  İnanın bana tek tek değiştirmek yerine komple çerçeve takımı alsanız daha karlı çıkarsınız.

4-Kuru biz bez yardımı ile conta ve  çerçeve içerisinde kalan su ve benzeri atıkları temizleyelim.

5-Çerçeve içerisine biraz önce temizleyerek kenara koyduğumuz contayı yerleştirelim,

6-Dışarıdan lamba çerçevesi içine giren kabloyu, biraz evvel çekmiştik, şimdi içeriye doğru ittirelim ki ampulün kablo bağlantısını kolaylıkla yapabilelim. İçeride fazla olan kablonun uçlarını uygun bir şekilde açalım ve yeni ampulümüzün giriş noktalarına bağlayalım, çok aşırı sıkmayalım,

7-Ampul bağlantısını yaptıktan sonra bir kişi havuz lambası elektiriğini açsın sizde yanıp yanmadığını kontrol edin. Ancak bu işlem çok kısa süreli yapılmalıdır. Maksimum 30 saniye gibi. Aksi halde hem ampul hem de etrafında bulunan çerçeveye zarar verebilirsiniz.

8-Bağlantı ve Kontrollerimiz bittikten sonra kablomuzu çerçeve dışındaki plastik rekor tarafından çerçeve içerisinde maksimum 5 cm kalacak şekilde dışarıya doğru çekelim ve o-ring conta, plastik pul  sırasıyla yerlerine yerleştirdikten sonra  ve  plastik rekoru sıkalım,

8-Çerçeve ve ampulün çizilmesini veya kırılmasını önlemek için armatürü bezin  üzerine yerleştirin. 

9-Yıldız civata veya anahtar başlı somunları, gerekli teknik aletler yardımı ile sıkıştırın, çok aşırı sıkmayın,

10-Şimdi toparladığımız  armatürü havuz içerisine daldırarak sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Birkaç kabarcık çıkabilir, ancak sızdırmaz dış kenarlardan devamlı olarak hava kabarcıkları  gelmemelidir.

11-Bu kontrolümüzde sona erdikten sonra, Havuz lambasını ve fazla kablo kordonunu montaj yapılacak seviyeye kadar çerçeve üzerine sararak  yerine ittirmek kaydı ile oturtabiliriz.

12-Artık her şey hazır durumda; akşam olunca havuz lambalarınızı tekrar açın ve dilediğiniz gibi yüzebilir veya havuz başında keyifli partiler verebilirsiniz. Size iyi eğlenceler... 

''Çok yoruldum ama değdi''  dediğinizi duyar gibiyim:))

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.