Havuz Blower Nedir?

03-03-2023 15:02
Havuz Blower Nedir?

Havuz blower; havuzlarda düşük basınç altında hava sirkülasyonu sağlayan bir tür pompadır. Blower sözcüğü; İngilizcede körük ya da üfleyici anlamına gelir. Düşük basınç oranına sahip ortamlarda hava transferlerinin gerçekleşmesini sağlayan blowerlar çeşitleri, fan modellerine benzer biçimde çalışma sergiler. Havuz blower, içerisindeki elemanlar aracılığıyla emdiği havayı çıkış yönüne iter. Her bir dönüşünde havayı emer ve sonrasında da çıkışa doğru itekleme hareketini sürdürür. Tek kademeli blower modeller sıklıkla tercih edilen ve avantaj sağlayan seçenekler arasındadır. Seçim aşamasında havuzun büyüklüğü gibi detayların göz önünde bulundurulması gerekir. 

Havuz Blower Ne İşe Yarar?

Blower pompa modelleri, pek çok açıdan avantaj sağlar. Bu seçenekler; özellikle endüstriyel alanlarda sık sık kullanılır. Havuz blower çalışması, ortamda bulunan havanın emilmesi ve yeniden dışarıya verilmesi olarak tanımlansa da o kadar basit bir işlem yapmaz. Çünkü başıboş havayı vakumlar ve bu havanın belli bir yönde ve hızda iletilmesini sağlar. Motorun gücüne göre de vakumlama ve itme gücünde değişkenlik olur. Lob veya fan elemanları vasıtasıyla emilen hava istenilen yönde ittirilir. Blowerın her bir dönüşünde bu hareket tekrarlanır.

Havuz Blower Özellikleri Nelerdir? 

Blower motorları  ve bu motorlara özel, kullanılan filtre modellerinin sahip olduğu özellikler, seçeneklere göre değişiklik gösterir. Tüm modellerin üretim amacı temelde aynıdır. Ancak çalışma sistemlerinde farklılıklar meydana gelebilir. Havuz blower ürünlerinin kurulumu basit ve bakımı kolaydır. Gürültüsüz çalışan bu ürünler düşük enerji sarfiyatıyla ve yüksek verimiyle fayda sağlar. Tüm iç ve dış mekanizmaları, elemanları dayanıklı ve korunaklıdır. Bu açıdan da uzun ömürlüdür. Farklı basınç ve debi aralığına sahiptir. Bu açıdan da ihtiyaç duyulan güce göre ürün seçilebilinir. Hava transferi yanında vakumlama da yapma özelliği sayesinde kullanım esnekliği sunar.

Havuz Blower Çeşitleri Nelerdir?

Havuz blower çeşitleri; santrifüj ve roots olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Santrifüj havuz blower modelleri arasında tek, çift ya da üç fanlı seçenekler vardır. Santrifüj blower modeller, 0,4 KW güç oranından başlayıp 18,5 KW güce kadar motor kapasitesi sunar. Bu seçenekler, pratik kullanımı ile sıklıkla tercih edilir. 

Roots havuz blower modelleri de son derece etkili bir seçenektir. Roots havuz blower modeli, tek fanlı şekilde çalışır. Aynı zamanda gürültüsüz hizmet sunar. Bu sayede hem işletmelerde hem de kişisel amaçlı dizayn edilen yüzme havuzlarında kullanılır. 

Havuz Pompası ile Havuz Blower Arasındaki Fark Nedir?

Havuz blower ve havuz pompası modelleri arasında hem üretim hem de çalışma sistemi dolayısıyla bazı farklar vardır. Bu farklar dan kısaca söz etmek mümkündür. Havuz blower modellerinde genel itibariyle tek, çift ve üç kademeli şeklinde fan mekanizması vardır. Havuz pompası modellerinde ise tek bir fan yapısı bulunur. Her iki cihazın minimum oranda çalışma saatleri de birbirinden farklıdır. 

Bazı havuz blower modelleri, havuz pompası çeşitlerine göre daha sessiz şekilde çalışır. Havuz pompası modellerinin temizlik ve bakımları daha sık biçimde yapılır. Havuz blower modellerinde ise bu rutin daha seyrek şekildedir. Bununla beraber havuz pompa fiyatları da farklılık gösteren detaylar arasındadır. Havuz blower fiyatları ile diğer modeller, pek çok unsur kapsamında farklılık gösterir. 

Havuz Blower Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havuz blower modellerinin bakımında dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bu farklılıklar kısaca şu şekildedir:

  • Blower modellerinin 3, 6 ve 9 aylık şekilde üç farklı bakım periyodu bulunur. 
  • Blower a ait Filtre haznesi dolduğu zaman temizliği yapılmalıdır. 
  • Cihazların temizliği çalışırken yapılmamalıdır. 
  • Belirli aralıklarla ile basınç valfinin kontrolü de yapılmalıdır.
  • Motorun kuvveti sebebiyle gevşeyebilen bağlantı cıvataları rutin kontroller sırasında takip edilmelidir. 
  • Blower cihazlarında bulunan kayışların gergin halde olmamasına ve esneme payının bırakılmasına dikkat edilmelidir. 
  • Motor devreye girdiği an itibariyle normalden farklı sesler çıkarırsa çalışma durdurulup teknik ekibe haber verilmelidir. 

Havuz Blower Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Havuz blower modelleri pek çok açıdan kişilere avantaj sağlar. Bu avantajlar için kısaca şu şekilde bir listeleme yapmak mümkündür;

  • Havuz blower modelleri, son derece sessiz şekilde çalışır. Bu sayede gürültüye sebebiyet vermez.
  • Hava akışını olması gerektiği gibi düzenli şekilde sağlaması ile temiz ve hijyenik bir ortam yaratılır. 
  • Düzenli kullanıldığı zaman yüksek oranda maliyetler ortaya çıkmaz. 
  • Bakım ve onarım süreci son derece kolaydır. 
  • Dinamik yapılı balans ayarları ile titreşim düzeyleri çok azdır.
  • Oldukça uzun ömürlüdür. 
  • Kaliteli malzeme yapısı ve ergonomik tasarımı ile kullanışlı deneyim sunar.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.