Buhar Odası Nedir? Faydaları Nelerdir?

13-06-2023 13:47
Buhar Odası Nedir? Faydaları Nelerdir?
Buhar odası, nem oranı yüksek tutulan sıcak odalar olarak tanımlanır. Kapalı alanlarda tutulan buhar dengesi ortamın ısınmasını sağlar. Özel malzemelerden üretilen bu odalar buharın muhafaza edilmesine olanak verir. Yüksek oranda nem içeren buhar odalarının vücuda pek çok yararlı etkisi vardır. Genellikle havuz ve sauna sonrasında kullanılan buhar odaları zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlarken, ferahlama, rahatlatma, cildi temizleme, sinüsleri açma ve daha birçok faydası bulunur.

Buhar Odası Nedir?

Buhar odası içerisinde yüksek derecede nem ve ısı muhafaza edilen özel yapılardan oluşur. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlayan buhar odası etkileri kişilerin rahatlamasını sağlayarak stres seviyesini düşürür. Kandaki oksijen seviyesinin artmasını sağlayan buhar terapisi, kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu etkiler yaratır. 

Buhar Odasının Faydaları Nelerdir?

İçerisinde yüksek derece nem barındıran buhar odalarının vücuda olumlu yönde pek çok etkisi bulunur. Havuz ve sauna sonrasında tercih edilen buhar odaları herkes tarafından kullanılabilir. Profesyonel sporcuların sağlıklı yaşamı desteklemek adına tercih ettikleri yöntemler arasında yer alır. Buhar odası ile sauna farkı sıcaklık türü ile açıklanır. Buhar odası nemli hava sağlarken sauna kuru hava oluşturur. Dolayısı ile vücut üzerindeki etkileri farklıdır. Günümüzde pek çok rahatsızlık için buhar odası tedavisi önerilir. Genel olarak buhar odası faydaları ise başlıca şu şekildedir:
  • Kılcal damarları genişleterek kan basıncını dengeler. Dolayısı hastalıklara karşı vücut direncini güçlendirir. Damarları genişleten etki yorgunluğa sebep olan laktik asitin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Vücutta biriken zararlı toksinlerin kısa sürede atılmasını sağlar. Terleme yolu ile vücuttan atılan toksinler temiz bedene kavuşulmasını sağlar.
  • Yüksek buhar seviyesi ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlar. Buhar odası cilt üzerinde biriken ölü deri ve kirlerin vücuttan atılmasını sağlar. Dolayısı ile cilt sağlığı için en hızlı etki gösteren yöntemler arasındadır.
  • Mukoza zarlarını açan buhar odası nefes almak işlemini kolaylaştırır. Sinüslerin blokajını kaldıran yüksek nem akciğer tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Buhar odası stres oluşan vücudun rahatlamasını sağlar. Endorfin salgısını artırarak kişilerin rahatlamasını sağlar. 
Buhar odaları seansları kişilerin nefes problemlerine göre yaklaşık 10 ila 15 dakika arasında düzenlenir. Yüksek derecede sıcaklık içeren buhar odalarında sıcaklığın 60 – 80 °C olmasına dikkat edilir. Dolayısı ile buhar odası nasıl kullanılır cevabı kişisel deneyimlere göre değişkenlik gösterir. 

Buhar Odası Nasıl Çalışır?

Buhar odaları içerisinde %100 nem oranı bulunan sıcak odalardır. İçerideki sıcaklık 110 ° F ile 114 ° arasında değişkenlik gösterir. Buhar odaları içerdeki buharı muhafaza etmeyi sağlayan özel malzemelerden üretilir. Buhar oluşumu ise su dolu jeneratörler tarafından sağlanır.  

Buhar Odası İçin Jeneratör Tercihi Nasıl Olmalı?

Buhar odaları için gereken su jeneratörleri odanın boyutlarına göre seçilir. Kübik feet cinsinden seçilen jeneratörler odanın hacmi ile uyumlu olmalıdır. Buhar jeneratörleri servis ve bakım için kolaylık sağlayan düz zeminler üzerine kurulur. Ayrıca buhar odasının nem ve ısı dengesini muhafaza eden ısı yalıtım sistemi ile kaplanması gerekir. 

Buhar Odası Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Buhar odası kullanımı için en ideal sıcaklık seviyesi 45 – 60 °C olarak tanımlanır. Odalar kullanılmadan önce vücuda herhangi bir kozmetik ürünü ya da kremi sürülmemesi gerekir. Buhar odası kullanımından sonra etkilerin arttırılması açısından soğuk su ile duş alınması önerilir. Yağlı cilt tipine sahip olan kişiler haftada bir kez buhar odalarını kullanabilir. Daha hassas yapılı cilde sahip kişiler ise 15 günde bir buhar terapisi alabilir. Buhar banyosu sonrasında gözenekleri açılan cilde doğal maske uygulamaları yapılabilir. Buhar odalarının bilinen bir zararı yoktur. Buhar odası sağlık açısından yararlı olmakla birlikte fazla kullanımda ciltte kızarma ve hassaslaşma gibi sorunlara neden olabilir. Bu sebeple belirlenen süre dahilinde kullanmak bu odaların faydalarından daha iyi yararlanmak açısından önemlidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.