Bahçe Süs Havuzu Çeşitleri Nelerdir?

06-04-2022 17:25
Bahçe Süs Havuzu Çeşitleri Nelerdir?
Hem bireysel konutların bahçelerinde hem de çok çeşitli işletmelerin açık alanlarında estetik amaçlı kullanılan süs havuzları, görsel anlamda bulunduğu mekana muazzam bir hava kazandırır. Çok daha doğal ve güzel bir görünüm ortaya çıkaran bahçe süs havuzları, kullanım alanlarına ve yapımında kullanılan malzemelere göre çeşitlilik gösterir. Ancak genel olarak sınıflandırmak gerekirse bahçe süs havuzu çeşitleri üç farklı gruba ayrılır. Bunlar;
Doğal süs havuzu,
Yarı doğal süs havuzu,
Biçimsel süs havuzu şeklindedir. 
Özellikle parklarda, bahçelerde veya parklarda peyzaj kurallarının tamamına uygun şekilde tasarlanarak hazırlanan havuzlar doğal havuz olarak nitelendirilir. Bunlar oldukça doğal bir görünüme sahip olduğu için biçimsel kenarları bulunmaz. Doğal taşlardan ve bitkilerden yararlanılarak tasarlanır. 
Yarı doğal havuzlarda ise peyzaj kurallarının sadece bir kısmına uygunluk gösterilerek üretim işlemleri gerçekleştirilir. İsteğe göre biçimsel kenarlıklar bulunur. Bu iki havuz türünde de fıskiye, musluk gibi ekipmanlara yer verilir.  
Biçimsel süs havuzları da yaygın olarak kullanılır. Bunlar, özellikle geometrik şekillerden oluşur ve benzersiz bir tasarım ortaya çıkarılır. Peyzaja uyumluluk aranmayan bu havuzlarda neredeyse hiç bitki türü de kullanılmaz. 

Süs Havuzları Neden Yapılır?

Bahçesinde süs havuzuna sahip olmak isteyen kişiler, bu havuzların hangi malzemelerle yapılabildiğini fazlasıyla merak eder. Bu noktada özellikle doğal taşlardan, estetik görünen malzemelerden, süs bitkilerinden yararlanılır. Ancak yapım sırasında süs havuzlarının bulunacağı konum çok önemlidir. Örneğin; yaprakları dökülen kozalaklı ağaçların bulunduğu yerlere bu tür havuzların yapılmaması tavsiye edilir. 
Yapım sürecinde havuz için özel bariyerler hazırlanır. Ayrıca havuzun gün boyunca en az 4 ya da 5 saat boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalması gerekir. Aksi takdirde zamanla havuz içerisinde bakteriler oluşur, bu da kötü kokuya ve görünüme neden olabilir. 
Kış aylarında suyun donmaması için gerekli derinlik hesaplamaları da yapılır ve gerekli olan malzemeler ve donanımlar buna göre seçilir. Planlama ve tasarım aşamasının ardından kum katman oluşturulur, ardından astar yerleştirme işlemi yapılır. Sonrasında filtrelerin yerleştirilmesi ve süs havuzunun doldurulması gibi süreçler tamamlanır. Son olarak gerekli kontroller yapılarak havuzun kullanımına başlanır. 

Süs Havuzu Bitkileri Nelerdir?

Bahçe süs havuzu söz konusu olduğunda ilk olarak akıllara eşsiz duruş sergileyen bitkiler gelir. Süs havuzu bitkileri olarak özellikle şunlar ön plana çıkar:
Sukulent
Çeşme Çimen 
Mavi Çim
Palms
Cennet Kuşu
Ebegümeci
Canna
Papirüs
Bu tarz gösterişli ve egzotik bitkiler, bulunduğu alanın oldukça özgün ve estetik görünmesine katkıda bulunur. Siz de süs havuzunuz için zevkinize ve alanın sunduğu koşullara göre bitki seçimi yapabilir, bahçenizin bambaşka bir görünüm kazanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece huzurlu ve keyifli bir zaman geçirmek adına bahçenizde vakit geçirebilir, sevdiklerinizle bahçenizde eğlenceli zamanlar paylaşabilir ve çocuklarınızın çok daha doğal bir ortamda büyümesine katkıda bulunabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.