Havuz Filtre Kumu Hangi Aralıklarla Değiştirilmelidir?

24-01-2023 00:09
Havuz Filtre Kumu Hangi Aralıklarla Değiştirilmelidir?

Sağlıklı ve güvenli havuz kullanımı için iyi bir filtrasyon sistemine ihtiyaç duyulur. Bu da ancak kaliteli ve doğru bir havuz kumu filtresi kullanımıyla mümkün olur. Bu filtre kumlarının kalitesi kadar kullanım süreci de oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken kumlar, havuz filtresinin performansını artırarak maksimum verim elde edilmesine imkân tanır. Peki, havuz filtre kumu hangi aralıklarla değiştirilmelidir sorusuna kısaca cevap verelim.

Havuz suyunun temiz ve berrak olmasını sağlayan kumların genel olarak beş yılda bir değiştirilmesi gerekir. Ancak bu durum havuzun kirlilik durumuna ve kullanım sıklığına bağlı olarak da 3 ile 5 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Hatta çok daha kısa sürede de bu işlemin yapılması zorunlu hale gelebilir. Bu nedenle profesyonel destek almak ve doğru aralıklarla değişim yapmak ideal olur. 

Eğer düzenli olarak bakım yapılmazsa ve suyun kimyasal değeri dengeli seviyede tutulmazsa filtrede yer alan kum taşlaşır ve görevini yerine getiremez. Ancak düzenli olarak bakımı yapılan bir havuzda klor ve pH seviyesi ideal aralıkta tutulursa değişim süreci için gereken zaman uzayabilir. Aynı şekilde filtrenin çalışma süresi de bu durumu etkiler. Fazla çalışan filtrelerde kumun daha kısa sürede değişmesi zorunlu hale gelir. 

Havuz Filtresi Kumu Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Havuz filtre malzemeleri arasında önemli bir yere sahip olan kumun değiştirilmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok farklı husus bulunur. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle havuz suyunun bulanık olmasının sebebinin filtre kumu olup olmadığı belirlenmelidir. Sebebi başka bir unsursa gereksiz yere kum değişimi yapılmış ve mevcut soruna çözüm üretilmemiş olur. 

  • Eğer filtre kumunun değişim vaktinin geldiğine karar verildiyse değişim için gerekli olan tüm ekipmanların bir araya getirilmesi gerekir. Böylece tüm işlemler pratik bir şekilde yapılabilir.  

  • İlk olarak pompanın kapatılması ve filtrenin boşaltılması işlemleri yapılmalıdır. Aksi takdirde kuru olan pompa çalışacağı için yanma riski ortaya çıkar. Suyun boşaltma işleminin ise tahliye tıpasının filtre tankının altından çıkarılarak yapılması gerekir. Bu süreç biraz zaman alabilir. Bu nedenle ilk işlemlerin sabah saatlerinde yapılması ve geri kalan işlemlerin akşama doğru tamamlanması kolaylık sağlar. 

  • Çoklu bağlantı noktalı valfin sökülmesi gerekir. Bu işlem için alanında uzman ve deneyimli kişilerden destek almak oldukça önemlidir. 

  • Tüm bu işlemlerin ardından tankın içerisinde yer alan açık, dikey borunun kapatılması ve kumun tamamen boşaltılması gerekir. Bu süreçte kum emme makinesi olarak bilinen cihazlardan yardım alınması gerekir. İsteğe göre plastik bir kaptan da destek alınabilir ve daha zahmetli bir süreç olur. Ayrıca taşlaşan kumun çıkarılması sürecinde hassas davranılması ve parçalara zarar verilmesi için özenli hareket edilmesi gerekir. 

  • Tankı ve yan kısımların durulanmasının ardından tank yarıya kadar suyla doldurulur. Böylece filtre kum koymak için ideal hale getirilir. Tozun solunmaması adına maske kullanımı faydalı olur. 

  • Son olarak bağlantı noktalarının tekrar birleştirilmesi, tankın tamamına su konulması ve filtrenin temizlenerek yerine takılması gibi işlemlerin yapılması gerekir. Böylece filtre tam verimlilikle çalıştırılabilir. 

Havuz Kum Filtresi Nasıl Çalışır?

Havuzlarda kullanılan kum filtresinin nasıl çalıştığı merak edilen konular arasında yer alır. Özenle tasarlanarak oluşturulan ve havuz suyunun berrak ve temiz olmasına katkıda bulunan hazır havuz filtrasyon paket sistemleri, pompa yardımıyla havuz suyunu filtre içerisine çeker. Böylece filtreden geçen su tortulardan ve kalıntılardan uzaklaştırılır. Filtreden geçirilen su tekrar havuza gönderilir ve havuz kullanım için ideal hale getirilir. 

Bu tür filtreler sayesinde havuz suyunun çok daha güvenilir ve sağlıklı olması sağlanır. Filtreleme işlemlerinin kusursuz işlemesi için ise filtrenin düzenli olarak ters yıkama işlemi ile temizlenmesi gerekir. Ayrıca filtrenin ve kumun da belirli aralıklarla yenilenmesi oldukça önemlidir. 

Havuz Filtre Temizleyici Nasıl Kullanılır?

Doğru bir şekilde kullanılan kaliteli ve güvenilir havuz kum filtresi temizleyici, havuzun bakımı sürecini en iyi şekilde destekler ve hijyenik bir kullanım imkanı sunar. Bu tür filtreler, havuzdaki suyun temiz olmasına katkıda bulunur. Ancak filtrelerin verimli çalışabilmesi için haftada en az 1 kez temizlenmesi, ayrıca gerekirse havuz kum filtresi yedek parçaları ile revizyon yapılması gerekir. Böylece üstün performans gösteren filtre istenen sonuçların elde edilmesine yardımcı olur. 

Filtrasyon sisteminin kusursuz şekilde çalışabilmesi için kapsamlı bir temizliğin yapılması gerekir. Bu noktada büyük kolaylık sağlayan havuz filtre temizleyici, birikmiş tüm zararlı maddeleri temizler. Ayrıca oluşmuş kireç yataklarının giderilmesini sağlar. Bunun için filtreye temizleyici uygulanması ve birkaç saat bekletilmesi gerekir. Yüzme havuzu filtrelerindeki kum temizliğinde etkili olan bu ürünler filtrenin kapağı açılarak kum dolu filtredeki su miktarının %10’u kadar ilave edilir. Bir süre (10-12 saat) bekledikten sonra ardından ters yıkama yapılır. Bu tür malzemelerin kullanım şekli genel olarak benzerlik gösterse de çeşidine göre bazı farklılıklar ortaya çıkabilir. 

Havuz Kum Filtresi Neden Hava Yapar?

Süpürge işlemleri öncesinde hortumun havuz suyu içerisine batırılması, ardından süpürge emiş ağzına yerleştirilmesi gerekir. Bu sayede hortum içerisinde hava kalmaması sağlanır. Aksi takdirde havuz kum filtresinde hava oluşumu meydana gelebilir ve bu durum pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazen eskiyen ve işlevini yerine getiremeyen filtrelerde de hava oluşumu meydana gelebilir. 

Havuzdaki kum filtresinin içerisinde hava oluştuğu zaman filtrasyon işlemi doğru düzgün yapılamaz. Ayrıca filtre içerisinde biriken tortular, filtre içindeki hava basma hattı üzerinden havuza çıkabilir. Bu da havuz suyunun bulanıklaşmasına ve kirlenmesine sebep olur. Bu nedenle hava oluşumu söz konusu olduğunda nedeni anlaşılmalıdır ve gerekli işlemler yapılarak sorun giderilmelidir. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.